Nieuws

Was corona ook weer de schuld van een accountant?

Corona begon in december 2019 in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Maar waardoor precies, dat blijft lastig te achterhalen. Het leek er even op dat de eerste patiënt een accountant was.

De diverse analyses die gemaakt zijn over het ontstaan van de huidige pandemie komen telkens uit bij de Huanan dierenmarkt in Wuhan, China. Daar zou het virus, dat later bekend werd als covid-19, zijn overgesprongen van dier op mens. Een vleermuisvirus, zo wordt algemeen verondersteld, doorgegeven via levende dieren.

Op 11 december 2019 werd een vrouwelijke visverkoopster van die markt ziek vanwege het inmiddels zo bekende virus. Een rapportage door de World Health Organization (WHO), die eerder dit jaar is verschenen, maakt echter melding van een ziektegeval op 8 december 2019, drie dagen eerder dus. Op die dag meldde de 41-jarige accountant Chen, die op dertig kilometer afstand van de markt woont, zich bij het ziekenhuis, wegens gebitsproblemen. Een week later, op 16 december, werd duidelijk dat hij besmet was met het coronavirus. De genoemde data zijn bevestigd door gegevens van het ziekenhuis en verklaringen van de accountant zelf.  

Onduidelijk

De rapportage van de WHO blijft onduidelijk over de vraag of de accountant wellicht de eerste geregistreerde coronapatiënt is geweest, zo bericht de website NewScientist. De accountant is niet terug te herleiden tot de dierenmarkt. Mogelijk is hij in het ziekenhuis besmet geraakt, maar daarover tast de WHO nog in het duister; alleen de Chinese autoriteiten hebben met de accountant gesproken, niet de WHO zelf.

De recente berichtgeving over de mogelijke rol van een accountant bij de start van de pandemie leidt al tot enkele ludieke reacties. "Het virus had dus eigenlijk NV Covid-19 moeten heten, maar door de gebrekkige controlekwaliteit werd het covid-19." Hoe het ook zij, inmiddels zitten we er allemaal mee; accountant of niet. Op naar de teststraat en de boosterprikken dus maar…

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.