Nieuws

Oud-NIVRA-voorzitter Jan Obers overleden

Jan Obers, één van de grondleggers van de Nederlandse BDO-organisatie en eind jaren tachtig voorzitter van het toenmalige NIVRA, is op 29 november overleden. Hij werd 94 jaar oud.

Drs. J.L.M.J. (Jan) Obers begint, na een studie bedrijfseconomie, in 1957 met werken bij het Tilburgse accountantskantoor Fortgens. Tegelijk volgt hij een opleiding tot accountant. In 1961 neemt hij het kantoor Fortgens over en bouwt het via fusies en overnames, onder andere met het kantoor Camps uit Eindhoven, uit tot het middelgrote Camps Obers.

In 1987 wordt Camps Obers, inmiddels een landelijk actief accountantskantoor, onderdeel van het internationale netwerk Binder Dijker Otte (BDO). Het kantoor heeft dan zelf ook al vestigingen in België, Luxemburg en op Curaçao. De naam BDO Camps Obers blijft nog lange tijd gehandhaafd.

Panacee

Eind 1986 neemt Jan Obers zitting in het bestuur van het toenmalige NIVRA. Twee jaar later, in december 1988, wordt hij gekozen als voorzitter. In die periode is er een stevige discussie gaande met de collega's van de NOvAA over plannen voor de wettelijke "stroomlijning" van het beroep en het vereiste niveau van een "wettelijk controleur". 

Obers noemt in het jaarverslag 1988/89 de toekenning van de titel 'accountant' aan de AA's "een historische fout van de wetgever". Nieuwe wetgeving moet volgens hem de certificerende functie "ondubbelzinnig" verankeren. Voor het NIVRA staat vast dat dit vraagt om een universitair niveau waaraan alleen registeraccountants voldoen, aldus Obers, die vreest voor de kwaliteit van het werk. "Een oplossing waarbij registeraccountants alleen maar moeten inleveren en accountants-administratieconsulenten alleen in de schoot geworpen krijgen is een panacee."

AA's zijn wat hem betreft opgeleid voor dienstverlening aan "kleine middenstanders" die "geen behoefte aan administratieve controle" hebben. Niet zo vreemd dus, dat een eerste poging tot fuseren tussen NIVRA en NOvAA later (1999) stukliep en het tot 2010 duurde voordat beide beroepsorganisaties elkaar wisten te vinden in de NBA.

Op en top een heer

Na zijn rol als NIVRA-voorzitter verliet Obers ook de BDO-organisatie, die toen zo'n zevenhonderd medewerkers telde. Hij vervulde nog veel maatschappelijke functies, onder andere als bestuurder van ziekenhuizen en als adviseur voor ondernemingen.

"Het ondernemende, nieuwsgierige en iets willen bijdragen aan de maatschappij zijn hem door zijn leven heen blijven kenmerken", zo schrijft de raad van bestuur van BDO in een grote rouwadvertentie. "Hij was en bleef op en top een heer, met gevoel voor stijl en etiquette. Tot op zeer hoge leeftijd was hij enorm scherp en positief kritisch."

Jan Obers en zijn vrouw Letty bleven tot het eind onafscheidelijk en betrokken bij hun kinderen en kleinkinderen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.