Nieuws

Denktank presenteert 'deltaplan' voor belastinghervorming

Door lasten te verschuiven van arbeid naar vervuiling en verbruik, wordt het mogelijk om CO2-emissies terug te dringen en grondstofgebruik te verminderen. Dat staat in een 'deltaplan' voor belastinghervorming, gepresenteerd bij de start van de Week van de Circulaire Economie. Het is overhandigd aan staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief.

Als het principe 'de vervuiler betaalt' wordt toegepast, ontstaat binnen enkele jaren voor 23 miljard euro aan ruimte om de lasten op arbeid te verlagen, voor huishoudens én werkgevers, aldus de opstellers. Het plan is afkomstig van de onafhankelijke denktank The Ex’tax Project en tot stand gekomen in samenwerking met Deloitte, EY, KPMG en PwC. 

Uit een enquête onder driehonderd ondernemers en managers blijkt dat 96 procent van de respondenten achter de principes van een belastinghervorming staat. Ondernemers zien kansen als een gelijker speelveld ontstaat voor sociaal en duurzaam ondernemen. "Om sterker uit de crisis te komen, is het zaak ons belastingstelsel om te vormen van een barrière naar een basis voor duurzame groei en banen", aldus Femke Groothuis, auteur van het rapport. "Belastingen geven nu de verkeerde prikkels door arbeid duur te maken en schadelijke vervuiling onbelast te laten. Deze studie laat zien dat Nederland haar circulaire ambities waar kan maken en de arbeidsmarkt een impuls kan geven door niet méér, maar slimmer belasting te heffen."

Maatregelen

Onderzoekers van de denktank hebben een scenario opgesteld met twintig maatregelen om stapsgewijs belastingen te maken tot basis voor circulaire groei, in plaats van een barrière. Het effect van die maatregelen is doorgerekend door het Britse Cambridge Econometrics, kennispartner van de Europese Unie. Met het plan zou het bbp in de periode 2021-2025 cumulatief met € 65 miljard kunnen groeien en ontstaat er voor 740.000 'manjaren' aan nieuwe extra werkgelegenheid.

Het plan schetst een routekaart om het Nederlandse belastingstelsel in lijn te brengen met de doelstellingen. Een aantal praktische stappen moet helpen om de taxshift in gang te zetten. Bijvoorbeeld het aanstellen van een regeringscommissaris, het samenstellen van een werkgroep fiscaliteit en onderneming en het inrichten van een interdepartementaal overleg en een EU-overleg, om tot samenwerking en implementatie te komen in de rest van de Europese Unie.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.