Nieuws

Duitse EY-topman treedt terug vanwege Wirecard-zaak

Topman Hubert Barth van de Duitse EY-organisatie treedt terug en krijgt per direct een andere functie binnen EY. Aanleiding is de rol van het kantoor bij de Wirecard-affaire.

Dat meldt het FD. EY heeft daarnaast zelf bekendgemaakt dat de Duitse oud-minister van financiën Theo Waigel een onafhankelijke commissie van deskundigen gaat leiden. Die commissie moet de rol van de accountant bij de Wirecard-zaak onderzoeken en toezicht houden op uitvoering van een intern kwaliteitsprogramma binnen de Duitse EY-organisatie. Daarvoor zijn al procedures aangescherpt en is de bezetting versterkt.

Ook bij het Financial Reporting Enforcement Panel (FREP), de Duitse toezichthouder op het accountantsberoep, treedt de hoogste man af vanwege de affaire, aldus het FD. FREP-directeur Edgar Ernst, die recent werd ondervraagd door een parlementaire onderzoekscommissie, vertrekt later dit jaar.

Verder wordt onderzocht of het FREP in de huidige vorm kan blijven bestaan. De krant spreekt van "een tandeloze tijger". Eerder werden ook al betrokkenen van toezichthouder Bafin op non-actief gesteld, naar aanleiding van de Wirecard-affaire.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.