Nieuws

FD: Zakelijke leasevloot krimpt na jaren van sterke groei

Het aantal zakelijke leaseauto's is in 2020 voor het eerst sinds 2016 gedaald. De leasevloot bij bedrijven nam vorig jaar met ruim vijftienduizend auto's af tot 724.800 auto's; een daling van 2,1 procent.

Dat meldt het FD, dat zich baseert op cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). In de “vette jaren 2018 en 2019” groeide het aantal zakelijke leaseauto's nog met respectievelijk dertien procent en 9,5 procent, aldus de krant. De coronacrisis heeft die groei abrupt gestopt, in de eerste helft van 2020 was al een daling met anderhalve procent zichtbaar. In de tweede helft van het jaar zette die daling door.

Toch groeide de totale leasevloot in ons land nog wel vorig jaar, naar ruim 1,14 miljoen voertuigen (plus 1,5 procent). Dat komt door de groeiende populariteit van private leaseauto’s voor particulieren. Inmiddels rijden er daarvan nu ruim 214.000 rond, tegen slechts 36.000 vijf jaar eerder. Ook het aantal bestelauto’s nam in 2020 toe met bijna drie procent, naar in totaal 206.000 stuks. Dat heeft alles te maken met de snelle groei van online winkelen.

De VNA waarschuwt voor moeilijke tijden in de autolease sector, die relatief laat reageert op de crisis. “Het laatste wat een bedrijf doet, is zijn mobiliteit stilzetten”, aldus VNA-voorzitter Renate Hemerik tegenover het FD. “Veel bedrijfssectoren moeten de klappen nog krijgen.”

Elektrisch

Eén op de vier nieuwe leaseauto’s was afgelopen jaar elektrisch, tegen 18 procent het jaar daarvoor. De VNA verwacht dat die trend zich ook in crisistijd zal doorzetten. Bij de bestelauto’s is er minder aanbod van elektrische modellen, die rijden nog vooral op fossiele brandstof.

Ondertussen bericht het FD ook uitgebreid over problemen met de techniek bij elektrische modellen van Volkswagen, met name de ID.3, die eind vorig jaar de best verkochte auto in ons land was. VW verkocht in enkele maanden zo’n 11.000 stuks van het nieuwe model, dat echter kampt met een reeks storingen in de elektronica. De fabrikant haalt de auto’s nu terug naar de garage voor een software-update.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.