Nieuws

KPMG-UK voorzitter op non-actief na 'niet zeuren'-opmerking

Bill Michael, de bestuursvoorzitter van KPMG UK, legt tijdelijk zijn functie neer omdat hij tijdens een online vergadering tegen medewerkers heeft gezegd dat zij moeten 'stoppen met zeuren'.

Dat meldt onder meer persbureau Reuters. Gisterochtend meldden verschillende media al dat Michael tijdens een vergadering met consultants over de impact van de coronapandemie uitlatingen had gedaan die niet goed vielen bij de aanwezigen. Tijdens de online bijeenkomst uitte verschillende medewerkers hun zorgen over mogelijke bezuinigingen op salarissen, bonussen en pensioenpremies, evenals prestatiemetingen van het personeel. Meer dan de helft van de medewerkers gaf aan het begin van de bijeenkomst aan dat zij er flink doorheen zaten vanwege de pandemie.

Michael reageerde daar vervolgens op door te zeggen dat medewerkers moesten 'stoppen met zeuren' en dat zij moesten stoppen met het 'trekken van de slachtofferkaart'. Tijdens de meeting konden deelnemers anoniem reageren via een app. De Financial Times heeft screenshots bemachtigd van de discussie, waarin deelnemers geërgerd reageerden. "Ruim 50 procent van ons hebben zojuist laten weten tegen hun grenzen aan te lopen. Ik ben ongelooflijk teleurgesteld in de uitspraken van ons leiderschap."

Hartverscheurend

Een van de medewerkers is verbaasd over het gebrek aan inlevingsvermogen: "Veel van onze jonge medewerkers hebben hun familie en vrienden al tijden niet kunnen zien en hebben kleine, krappe woonsituaties. Waar is de empathie van ons leiderschap?" Een ander zegt aangedaan te zijn: "Mensen worstelen met serieuze psychologische problemen. Als het leiderschap dan reageert door te zeggen dat we onze mond moeten houden en ons moeten vermannen, dan is dat hartverscheurend."

Er werd ook gesproken over onbewuste vooroordelen, volgens velen een belangrijke factor in discriminatie tegen minderheden bij grote bedrijven. Michael was het daar niet mee eens en zou daarop gereageerd hebben door de theorie 'complete crap' te noemen, oftewel, klinkklare nonsens.

"Onbewuste vooroordelen bestaan niet?! Is dit een grap? Doe alsjeblieft eerst goed onderzoek voordat je zulke uitspraken doet. Check your privilege."

Michael zou verder gezegd hebben dat hij wel gewoon met klanten afspreekt, tegen de Britse lockdown-regels in. Volgens een van de deelnemers zei Michael dat hij wist dat hij daarmee de wet overtrad, maar dat hij zich daar niet door laat tegenhouden.

Excuses

Michael heeft aan het einde van de meeting en in een e-mail aan de vijftienhonderd medewerkers van het financial services consultancy-team zijn excuses aangeboden. "Ik weet dat woorden belangrijk zijn en ik betreur de woorden die ik vandaag heb gekozen. Ik denk dat de lockdown moeilijk is voor ons allemaal. Mijn excuses voor wat ik heb gezegd en de manier waarop ik het heb gezegd."

De excuses bleken niet genoeg. KPMG maakte vandaag bekend dat het kantoor een intern onderzoek start naar de uitlatingen van Michael en dat de bestuursvoorzitter op non-actief is gezet.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.