Nieuws

Leen Paape: 'Dit beroep heeft wat te vertellen'

"Ik wil niet dat mijn kinderen en kleinkinderen mij ooit het verwijt maken dat ik me niet heb uitgesproken over wat ik zie en wat ik hoor." Dat zegt hoogleraar Leen Paape in Vitamine-A, de podcast voor accountants. Het accountantsberoep mag zich meer laten horen, vindt hij.

Beluister Vitamine A-podcast aflevering #14 met Leen Paape.

Leen Paape (64), hoogleraar corporate governance aan Nyenrode, spreekt zich tegenwoordig over allerlei zaken nadrukkelijk uit op LinkedIn. "Ik wil het maatschappelijk debat voeden", zegt hij. Ook de accountant moet zich meer pro-actief laten horen. "Dit eerbare beroep heeft wat te vertellen", meent hij, al zit de accountant van nature niet zo in elkaar. "We hebben aangeleerd dat je pas een mening kunt ventileren als je alles hebt onderzocht."

Paape is sinds medio 2020 voorzitter van de Signaleringsraad van de NBA. Die raad moet meer als denktank gaan functioneren, breder kijken dan alleen het accountantsberoep en zo het publiek belang dienen, stelt hij.

Het beroep moet zich volgens hem kwetsbaar opstellen en de dialoog aangaan. "Als je het debat aangaat, komt het acht van de tien keer goed, is mijn ervaring." De luiken, deuren en ramen van het beroep moeten open, meent de hoogleraar. Nu is wat de accountant doet nog te vaak een "black box".

De Vitamine A-podcasts zijn te beluisteren via Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts, Pocket Casts, Stitcher, Deezer, Overcast en Tune In. Alle afleveringen zijn daarnaast terug te vinden via de podcast-button bovenaan deze website.

Luister en abonneer je op de podcast Vitamine A bij Spotify of Apple Podcasts. Maak het jezelf makkelijk en mis geen aflevering!

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.