Nieuws

Ondernemers: testbewijs belangrijke stap voor heropenen economie

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie.

Mensen met een negatieve testuitslag krijgen dan meer ruimte om bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater te gaan. Volgens de ondernemersorganisaties hebben diverse sectoren de plannen voor heropening al klaarliggen. De inzet van testen als onderdeel van de 'exit-strategie' moet een versnelling verder mogelijk maken.

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde tegenover De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs, om zo versneld versoepelingen door te voeren. De testcapaciteit is de laatste tijd flink uitgebreid en wordt nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van zo’n testpaspoort operationeel mogelijk is.

Onderzoek van KPMG, dat binnenkort wordt afgerond, zou aantonen dat het heropenen van de economie met een coronatestbewijs ook beter zicht geeft op de pandemie. Door de extra testen komen besmettingen beter aan het voetlicht. Daarbij kunnen veel activiteiten weer doorgang vinden, wat de bevolking mentaal vooruit moet helpen.

Mentale gezondheid

De ondernemersorganisaties stelden al eerder dat het na bijna een jaar corona in de discussie meer moet gaan over mentale gezondheid, over economie en banen, over de perspectieven voor jongeren en toenemende kansenongelijkheid. De vraag of en hoe lang onze samenleving de crisissituatie nog aankan, moet in kabinetsbeslissingen meer worden meegenomen.

Bedoeling is dat eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten, die met een negatieve uitslag 48 uur lang extra vrijheid krijgen. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Ook wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs.

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) stelt tegenover De Telegraaf dat het kabinet "heel serieus" kijkt naar de voorstellen en de meerwaarde van testen. Hij hoopt daar snel "meer duidelijkheid” over te kunnen geven, maar wil geen datum noemen.

Herstel NL

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet de enige partijen die pleiten voor heropening van de economie. Een aantal vooraanstaande economen, artsen en hoogleraren pleit in het actieplan Herstel-NL voor snelle beëindiging van de lockdown en heropening van winkels, horeca, onderwijs, de reis- en cultuursector.

Uitgangspunt daarbij is het voeren van een risicogestuurd beleid, met extra bescherming voor kwetsbare groepen. "De nevenschade is disproportioneel en onnodig hoog", aldus Barbara Baarsma, hoogleraar economie aan de UvA. "Bovendien stelt de overheid zich niet lerend op en heeft zich sinds het begin van de crisis eenzijdig laten informeren."

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.