Ondernemers: testbewijs belangrijke stap voor heropenen economie
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie.
Mensen met een negatieve testuitslag krijgen dan meer ruimte om bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater te gaan. Volgens de ondernemersorganisaties hebben diverse sectoren de plannen voor heropening al klaarliggen. De inzet van testen als onderdeel van de 'exit-strategie' moet een versnelling verder mogelijk maken.
VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde tegenover De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs, om zo versneld versoepelingen door te voeren. De testcapaciteit is de laatste tijd flink uitgebreid en wordt nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van zo’n testpaspoort operationeel mogelijk is.
Onderzoek van KPMG, dat binnenkort wordt afgerond, zou aantonen dat het heropenen van de economie met een coronatestbewijs ook beter zicht geeft op de pandemie. Door de extra testen komen besmettingen beter aan het voetlicht. Daarbij kunnen veel activiteiten weer doorgang vinden, wat de bevolking mentaal vooruit moet helpen.
Mentale gezondheid
De ondernemersorganisaties stelden al eerder dat het na bijna een jaar corona in de discussie meer moet gaan over mentale gezondheid, over economie en banen, over de perspectieven voor jongeren en toenemende kansenongelijkheid. De vraag of en hoe lang onze samenleving de crisissituatie nog aankan, moet in kabinetsbeslissingen meer worden meegenomen.
Bedoeling is dat eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten, die met een negatieve uitslag 48 uur lang extra vrijheid krijgen. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Ook wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs.
Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) stelt tegenover De Telegraaf dat het kabinet "heel serieus" kijkt naar de voorstellen en de meerwaarde van testen. Hij hoopt daar snel "meer duidelijkheid” over te kunnen geven, maar wil geen datum noemen.
Herstel NL
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn niet de enige partijen die pleiten voor heropening van de economie. Een aantal vooraanstaande economen, artsen en hoogleraren pleit in het actieplan Herstel-NL voor snelle beëindiging van de lockdown en heropening van winkels, horeca, onderwijs, de reis- en cultuursector.
Uitgangspunt daarbij is het voeren van een risicogestuurd beleid, met extra bescherming voor kwetsbare groepen. "De nevenschade is disproportioneel en onnodig hoog", aldus Barbara Baarsma, hoogleraar economie aan de UvA. "Bovendien stelt de overheid zich niet lerend op en heeft zich sinds het begin van de crisis eenzijdig laten informeren."
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd

'Vanaf de zomer herstel voor transportsector'
De transport en logistiek kan dit jaar rekenen op een groei van 2,5 procent, waarmee het einde van de crisis voor de sector in zicht is. Het herstel volgt op een...

Banken zien nog altijd veel vraag naar coronahulp
Banken blijven veel steun verstrekken aan door coronacrisis getroffen bedrijven. Desondanks zien ze problemen ontstaan in sectoren die last hebben van beperkende...
Spelregels jaarverslaggeving bij dreigende discontinuïteit
De coronacrisis brengt veel ondernemingen aan het randje van de afgrond. Door overheidssteun en de mogelijkheid om belastingschulden voorlopig nog niet te betalen,...
Corona laat accountants grote stappen zetten in de digitale wereld
Van wettelijke controle via schermdelen, tot NOW-onderzoek doen met onderbezette teams: alles is dit seizoen anders voor accountants. Ondanks de druk is de digitalisering...

Nederlandse grote concerns profiteren het meest van overheidssteun
Van alle grote concerns in Europa hebben de Nederlandse corporates (banken niet meegerekend) vorig jaar veruit het meest geprofiteerd van staatssubsidies, zoals...