Nieuws

Bob Hoogenboom: 'We kijken door een rietje naar de Nachtwacht'

Poortwachters, zoals accountants, zijn essentieel om de samenleving te beschermen tegen zaken die we juridisch verwerpelijk vinden. De overheid kan dat niet alleen. Dat zegt Bob Hoogenboom, hoogleraar forensic business studies aan Nyenrode, in de jongste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants.

Beluister Vitamine A-podcast aflevering #15 met Bob Hoogenboom.

Recent verscheen van Hoogenboom het boek 'Samen', gebaseerd op onderzoek in opdracht van VNO-NCW en MKB Nederland. In het boek belicht hij hoe notarissen, makelaars, taxateurs en overheidsinstellingen kunnen samenwerken om witwassen en fraude bij onroerendgoedtransacties te voorkomen.

De aandacht van de samenleving gaat graag uit naar de "schimmige wereld" van de georganiseerde misdaad, stelt Hoogenboom in de podcast. Maar fraude, ondermijning en corruptie vinden veel meer plaats "door bonafide ondernemingen, waar onze ouders, ooms en tantes, dochters en zonen werken, die allemaal een nette witte boord hebben". Volgens de hoogleraar kijken we "door een rietje naar de Nachtwacht".

Samenwerking

De wet- en regelgeving rondom fraude en witwassen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, maar dat is volgens Hoogenboom "een heilloze weg". Beter is in zijn optiek om met de verschillende 'poortwachters' samenwerkingsverbanden aan te gaan, zoals inmiddels al gebeurt tussen banken, FIOD en politie. "Je moet veel meer de markt betrekken bij wat je beoogt te doen als overheid. Maar idee is nog te vaak dat de markt niet te vertrouwen is."

Binnen het accountantsberoep worden inmiddels stappen gezet als het gaat om het vaker boven water krijgen van fraude en witwassen. Dat is wat Hoogenboom betreft een goede ontwikkeling. "Als het goed is, ben je je bewust dat je niet alleen een wettelijke, maar ook een maatschappelijke plicht hebt om van tijd tot tijd een beetje rottigheid aan de kaak te stellen."

De Vitamine A-podcasts zijn te beluisteren via Apple PodcastsSpotify en Google Podcasts. Alle afleveringen zijn daarnaast terug te vinden via de podcast-button bovenaan deze website.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.