Nieuws

Deloitte-voorzitter gelooft in het partnermodel

Hans Honig, bestuursvoorzitter van Deloitte in Nederland, gelooft in de "intrinsieke kracht" van het partnermodel en maakt daarbij een vergelijking met rentmeesterschap en het gilde. "Samen laat je zo je bedrijf in een betere staat achter voor de volgende generatie."

Dat zegt Honig in een interview in de weekendeditie van Het Financieele Dagblad. De circa zevenduizend medewerkers van Deloitte in Nederland werken inmiddels een jaar lang vanuit huis. Voor een organisatie die het vooral moet hebben van de interactie tussen mensen is dat niet ideaal, aldus Honig. "Er kan weliswaar veel virtueel. Maar het blijft cruciaal om mensen echt te ontmoeten, om een relatie op te bouwen met een klant en live te brainstormen over problemen en oplossingen."

Tegelijk verwacht de Deloitte-topman niet meer terug te zullen gaan naar de "oude wereld" en wordt ook na corona de balans tussen werken op kantoor, bij de klant en thuis anders. "Kantoren worden plekken om met het team te brainstormen over complexe problemen. Maar de voordelen van thuiswerken willen we wel behouden. Het zorgt er ook voor dat mensen makkelijker hun werk en privé kunnen combineren."

Volgens Honig is een aantal zaken door de crisis versneld. "Sommige maatschappelijke uitdagingen staan veel prominenter op de agenda. Denk aan de betaalbaarheid van de zorg, de energietransitie en de instandhouding van onze voedselketen. Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is daarbij belangrijk. De grote beweging die we daarbij met zijn allen maken gaat richting een duurzame, meer verantwoorde samenleving."

Diversiteit

Hij gaat ervan uit dat de oplossing van grote vraagstukken een zaak is van overheid en bedrijfsleven samen, bijvoorbeeld rondom financieel-economische criminaliteit. "Naar schatting wordt er jaarlijks voor € 16 miljard witgewassen en gefraudeerd. Dat is ontzettend ontwrichtend voor onze samenleving."

Honig wil daarnaast inclusiviteit en diversiteit tot topprioriteit maken. Binnen Deloitte werken zo'n zeventig nationaliteiten en is 45 procent van de werknemers vrouw. Partners en directors krijgen een "diversiteitstoets" voorgelegd, bedoeld "om mensen na te laten denken over hun leiderschapsstijl om daarmee een verandering teweeg te brengen".

Diversiteit is ook goed voor de auditpraktijk, meent de Deloitte-voorzitter. "Hoe diverser de teams, hoe opener en effectiever ze werken en hoe beter het eindresultaat."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.