Nieuws

Hedgefondsschandaal leidt tot flinke beursverliezen

Problemen rondom het hedgefonds Archegos leiden momenteel tot flinke verliezen op de beurs. Een aantal zakenbanken en technologie- en mediabedrijven worden zwaar getroffen.

De problemen begonnen vorige week, toen de koers van Viacom plotseling snel daalde. Het hedgefonds Archegos van zakenman Bill Hwang raakte door die koersdaling in de problemen en moest daardoor in korte tijd een grote hoeveelheid posities liquideren. Dit leidde tot een kettingreactie op de financiële markten, doordat bepaalde aandelen van voornamelijk technologie- en mediabedrijven tot wel 50 procent van hun marktwaarde verloren en zakenbanken genoodzaakt waren hun posities in die aandelen af te bouwen.

Archegos, een hedgefonds dat volgens analisten grofweg tussen de 5 en 10 miljard dollar marktomvang heeft, bleek via aandelenderivaten posities ingenomen te hebben ter waarde van meer dan vijf keer de eigen middelen. Door de koersdaling van Viacom vroegen de banken om geld bij te storten, maar Archegos bleek niet aan dat verzoek, een zogenoemde margin call, te kunnen voldoen.

Onder meer het Japanse financiële concern Nomura werd hard getroffen door de problemen en zegt een schadeclaim van 2 miljard euro in te dienen tegen Archegos. Credit Suisse en Goldman Sachs lijden naar eigen zeggen ook flinke verliezen.

Saillant detail is dat Bill Hwang al eerder werd betrapt op fraude. In 2012 runde hij het Tiger Asia-fonds dat werd opgedoekt toen er fraude werd ontdekt. Hwang bleek met voorkennis gehandeld te hebben in Chinese bankaandelen en kocht uiteindelijk met tientallen miljoenen dollars strafvervolging af.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.