Nieuws

Mogelijk omvallen Greensill roept vragen op over toezicht

Kredietbedrijf Greensill Capital vroeg deze week uitstel van betaling aan en dreigt failliet te gaan na een lange periode van explosieve groei. Een faillissement van het miljardenbedrijf kan verstrekkende gevolgen hebben in de financiële markt. Volgens critici heeft het toezicht gefaald.

Dat meldt onder meer het Financieele Dagblad. Greensill Capital werd in 2011 opgericht en groeide in tien jaar tijd uit tot een miljardenbedrijf, dat in 2019 ruim 140 miljard euro aan financiering had opgezet voor meer dan tien miljoen klanten. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met factoring.

Volgens analisten is het bedrijf te snel gegroeid, waardoor het overzicht op betalingsrisico's ondoenlijk werd. Met oog op een beursgang zou het bedrijf veel te grote risico's hebben genomen.

De verwevenheid van Greensill met de financiële markt is complex. Het kredietbedrijf schoof zijn portefeuille aan vorderingen veelal door naar banken. Die obligaties hielden banken zelf of werden via beleggingsfondsen weer doorverkocht aan klanten. Daarnaast is Greensill sterk verweven met het staalbedrijf GFG Alliance, van de bekende Gupta-familie. Volgens het FD zijn meer dan 50 procent van de geldstromen van Greensill gelieerd aan dat bedrijf, wat volgens een factoring-expert "volkomen gestoord" is.

Toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Duitsland zouden veel te laat hebben gereageerd op waarschuwingen uit de markt. Ook de Europese Centrale Bank trok te laat aan de bel. In Duitsland is Greensill ook als bank actief. Vele gemeenten hebben hun geld bij Greensill gestald, waardoor de schade voor Duitse belastingbetalers mogelijk in de miljarden loopt.

Fraude

Er zijn ook aanwijzingen dat er sprake is van boekhoudfraude. De Duitse toezichthouder BaFin is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden in de boekhouding. De accountant van Greensill is het Australische Saffery Champness. Belanghebbenden van Greensill en het accountantskantoor gaven in 2020 al aan dat Saffery Champness een te kleine partij was voor de complexe administratie van Greensill. Het kredietbedrijf probeerde daarop zijn geluk bij de big four en BDO. maar die weigerden allemaal de opdracht aan te nemen.

Grant Thornton UK is inmiddels aangesteld als curator bij Greensill Capital. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.