Nieuws

Omvallen Greensill Bank raakt ook Duitse ING-dochter DiBa

ING-dochter DiBa lijdt net als andere Duitse banken schade door het omvallen van de Greensill Bank. Vanwege het bankroet moeten alle banken in het land bijdragen aan de Duitse depositogarantieregelingen.

Dat bevestigt een woordvoerder van ING na berichtgeving door De Telegraaf. Het in Bremen gevestigde Greensill kwam in de problemen door het instorten van het zakenimperium van de Australische investeerder Lex Greensill eerder deze maand. De Duitse financiële toezichthouder BaFin zag zich uiteindelijk genoodzaakt om faillissement aan te vragen voor de bank, die juridisch losstond van moederbedrijf Greensill Capital.

Het omvallen van Greensill komt hard aan. Ook veel lokale Duitse overheden, waaronder gemeenten en deelstaten, hadden geld gestald bij de niet meer te redden bank. Volgens De Telegraaf raakt de affaire mogelijk ook diverse vermogende Nederlanders. Het Zwitserse Credit Suisse zou eerder aan Greensill gelieerde producten hebben verkocht in ons land.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat er in totaal sprake is van ongeveer 3 miljard euro aan gedekte deposito's. De vergoeding gaat deels via de wettelijke depositogarantieregeling tot 100 duizend euro per particuliere klant. Ook is er nog een depositobeschermingsfonds, waarbij Duitse banken zijn aangesloten.

Hoeveel geld het debacle ING zal kosten, is volgens de zegsman van het Nederlandse concern nog niet aan te geven. De bijdrage van de verschillende banken hangt samen met hun positie op de Duitse markt. DiBa is een grote speler in het Duitse bankenlandschap, maar wel beduidend kleiner dan bijvoorbeeld Deutsche Bank. De gehele insolventieprocedure gaat naar verwachting jaren duren.

Accountant

BaFin is inmiddels ook aan het kijken naar de rol van de accountant van het Duitse dochterbedrijf. De toezichthouder vermoedt dat het Duitse accountantskantoor Ebner Stolz nalatig is geweest bij de controle. Uit onderzoek van KPMG zou namelijk blijken dat er met de cijfers is gerommeld bij Greensill Bank. BaFin denkt ook dat de vorderingenportefeuille verkeerd is weergegeven door het bedrijf. Ebner Stolz zegt alle medewerking te willen verlenen met het onderzoek.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.