Nieuws

Omzet administratieve dienstverlening 2,3 procent hoger in vierde kwartaal

De omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was in het vierde kwartaal van 2020 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Op jaarbasis steeg de omzet 1,8 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarmee was de administratieve dienstverlening een van de positieve uitzonderingen onder de zakelijke diensten. De omzet van de zakelijke dienstverlening als geheel was in het vierde kwartaal van 2020 8,4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met name de reisbranche presteerde slecht met een omzetdaling van 76,6 procent. Over heel 2020 was de omzet van de zakelijke dienstverlening 10,0 procent lager, aldus het CBS.

Omzet reisbranche 76,6 procent lager

De reisbranche werd ook in het vierde kwartaal hard geraakt door de coronacrisis. De omzet was 76,6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een kwartaal eerder daalde de omzet met 60,4 procent. Op jaarbasis daalde de omzet van de reisbranche in 2020 met 63,2 procent ten opzichte van 2019.

Het reclamewezen zette in het vierde kwartaal 8,4 procent minder om en boekt daarmee na de reisbranche de grootste omzetdaling binnen de zakelijke dienstverlening. Markt- en opinieonderzoek zette in het vierde kwartaal 1,4 procent meer om en herstelde daarmee sterk na omzetdalingen van 20,2 procent en 9,2 procent in het tweede en derde kwartaal van 2020.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het vierde kwartaal 7,1 procent lager dan een jaar eerder, in het derde kwartaal lag de omzet 11,1 procent lager. Over heel 2020 daalde de omzet 9,1 procent ten opzichte van 2019.

Grootste omzetgroei bij rechtskundige dienstverlening

De rechtskundige dienstverlening zette in het vierde kwartaal 8,2 procent meer om dan een jaar eerder. Dit is verreweg de grootste omzetgroei binnen de zakelijke dienstverlening. Over heel 2020 steeg de omzet 5,8 procent ten opzichte van 2019, dat is de grootste stijging op jaarbasis sinds 2006. In dat jaar groeide de branche met 5,9 procent.

De architectenbureaus sloten het jaar af met een omzetstijging van 6,0 procent in het vierde kwartaal. Over heel 2020 nam de omzet toe met 1,9 procent ten opzichte van 2019. Ingenieursbureaus zagen hun omzet afnemen met 0,2 procent, tegen 4,2 procent in het derde kwartaal. Over heel 2020 behaalden de ingenieurs een omzetstijging van 1,0 procent.

De omzet van IT-dienstverleners was in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan een jaar eerder, over heel 2020 steeg de omzet 1,2 procent ten opzichte van 2019. Dit is aanzienlijk lager dan de voorgaande drie jaar waarin de omzet met 5 tot 8 procent per jaar steeg.

CBS-zakelijke-diensten-Q4-2020-730px.png

Ondernemers pessimistischer in eerste kwartaal 2021

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het eerste kwartaal van 2021 afgenomen tot -3,3. Dat is lager dan in het vierde kwartaal van 2020 (-0,6). De toename van het ondernemersvertrouwen in de tweede helft van 2020 heeft hiermee geen vervolg gekregen in het eerste kwartaal van 2021.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.