Nieuws

Aandeelhouders dwingen BAM en PostNL tot openheid over benoeming accountant

Aandeelhouders hebben BAM Groep en PostNL gedwongen tot het geven van meer inzicht rondom de voorstellen tot benoeming van de controlerend accountant.

Daarover bericht Eumedion in een nieuwsbrief. Koninklijke BAM Groep stelt aan de op 14 april a.s. te houden AvA voor, om de zittende accountant van EY te herbenoemen als controlerend accountant van de jaarrekening 2022.

Het bouwbedrijf ging in de toelichting op dit voorstel aanvankelijk niet in op een berisping die de betreffende accountant in januari van de Accountantskamer kreeg, voor zijn rol als opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelaar (OKB-er) bij de controle van de jaarrekening van Imtech over 2012. De accountant was toen nog verbonden aan KPMG; sinds 2014 werkt hij bij EY.

In lijn met het oordeel van de Accountantskamer wordt nu in een statement, ingebracht als aanvullende informatie voor de agenda van de AvA, een toelichting gegeven op het functioneren van de betreffende accountant. Zowel de BAM-ondernemingsleiding als EY stellen het volste vertrouwen te hebben in diens controlekwaliteiten. Daarbij wordt gerefereerd aan positieve evaluaties van zijn optreden door BAM en aan uitkomsten van interne kwaliteitsbeoordelingen binnen EY. De berisping van de Accountantskamer doet hier niets aan af, aldus BAM en EY.

PostNL

Ook bij PostNL dringen aandeelhouders aan op meer informatie over de benoeming van de controlerend accountant, voorafgaand aan de geplande AvA op 20 april a.s.

PostNL wil na zes jaar afscheid nemen van EY en KPMG vanaf boekjaar 2022 benoemen als nieuwe accountant. Deze vervroegde kantoorroulatie (binnen de wettelijke maximumtermijn van tien jaar) werd door PostNL eerst niet inhoudelijk gemotiveerd.

Na vragen van verschillende aandeelhouders publiceerde het postbedrijf op 17 maart jl. alsnog aanvullende informatie over het voorstel. Daaruit blijkt dat het vervroegde afscheid van EY te maken heeft met de wettelijk verplichte roulatie van de ‘lead audit partner’ na boekjaar 2021.

Bron: Eumedion

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.