Nieuws

Accountant tikt NAM op de vingers wegens onduidelijke rekeningen Rijk

EY dreigt de jaarrekening van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet goed te keuren als het Rijk niet transparanter wordt over de kosten die het bij de NAM declareert.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. NAM-directeur Johan Atema zegt op de vingers getikt te zijn door EY, die het niet langer toestaat dat het olie- en gasbedrijf miljoenen overmaakt naar het Rijk zonder adequate toelichting. Atema heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nu gevraagd om rekeningen met uitgebreidere overzichten te sturen.

Een woordvoerder van EZ zegt "open te staan voor een gesprek met de NAM", maar geeft daarbij aan dat het "de keuze van de NAM is geweest om hierover de media op te zoeken". De NAM laat echter weten al meerdere malen zonder resultaat aangedrongen te hebben op meer inzicht in de kosten, die voornamelijk betrekking hebben op schadeherstel en versterking in het aardbevingsgebied.

Niet in de media

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat de schade-afhandeling uitvoert, zegt gedetailleerde informatie te verstrekken aan het ministerie over die afhandeling, maar niet te weten hoe het ministerie die informatie overbrengt naar de NAM.

Het ministerie zegt er verder niet op in te willen gaan of de rekeningen duidelijk genoeg zijn. "Wij weten niet of we dit in de media willen hebben", aldus de woordvoerder tegen het Dagblad van het Noorden.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.