Nieuws

'Accountantscontrole EY bij Wirecard schoot ernstig tekort'

De accountantscontrole van EY bij het ter ziele gegane Duitse betalingsbedrijf Wirecard schoot een aantal jaren ernstig tekort. Dat schrijft de Financial Times, op basis van Duits onderzoek.

Een speciale onderzoeker die de EY-controles onder de loep nam, komt tot een vernietigend oordeel over de kwaliteit van het werk, zo meldt de FT, na het raadplegen van personen die het rapport mochten inzien.

Onderzoeker Martin Wambach van Rödl & Partner kreeg de opdracht van een parlementaire commissie van de Bondsdag in Berlijn, die het boekhoudschandaal onderzoekt. Met een team van auditors had hij toegang tot 90 gigabite aan interne EY-documenten, waaronder ook 40.000 e-mail-berichten. EY zou aanwijzingen van frauderisico's niet hebben opgemerkt en professionele richtlijnen niet volledig hebben toegepast. Bij belangrijke kwesties zou EY hebben vertrouwd op mondelinge toezeggingen van leidinggevenden.

Fraudeteam

Dat was volgens het rapport bijvoorbeeld het geval bij een forensisch onderzoek door een apart fraudeteam van EY in 2017, genaamd Project Ring. Dat onderzoek was ingesteld door het Wirecard-bestuur, na beschuldigingen van een klokkenluider over boekhoudkundig gerommel en pogingen tot omkoping door medewerkers van Wirecard in India.

In maart 2017 waarschuwde EY het bedrijf dat het geen goedkeurende verklaring kon afgeven, omdat het forensisch onderzoek vertraging had opgelopen en belangrijke vragen nog niet waren beantwoord. Volgens het rapport kreeg EY voornamelijk mondelinge en schriftelijke uitleg van de Wirecard-top en gaf toch een goedkeurende verklaring af.

Bewijs dat EY de eerder opgeworpen vragen heeft geëvalueerd ontbreekt volgens Rödl & Partner. Project Ring werd in 2018 gestopt, ondanks het feit dat de fraudespecialisten van EY stelden dat 'rode vlaggen' meer onderzoek noodzakelijk maakte.

Vernietigend

"Het rapport schetst de tekortkomingen tijdens de EY-audits, omdat de professionele normen niet werden nageleefd," aldus Matthias Hauer, parlementslid voor CDU/CSU. Hij voegde eraan toe dat het rapport bevestigt dat "EY er in belangrijke mate verantwoordelijk voor is dat het schandaal niet eerder aan het licht is gekomen". SPD-parlementslid Jens Zimmermann noemde de inhoud "vernietigend".

Het rapport, dat afgelopen week bij de Bondsdag is ingediend, zal volgens de FT de problemen van het accountantskantoor aanzienlijk vergroten. EY wordt al geconfronteerd met rechtszaken van aandeelhouders en schuldeisers van Wirecard. Ook de curator van Wirecard zal waarschijnlijk juridische stappen ondernemen.

Tegen betrokken partners van EY loopt al een strafrechtelijk onderzoek. Eerder dit jaar verving EY zijn leiding in Duitsland en kondigde een reorganisatie aan.

Bron: ANP/FT

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.