Nieuws

Bondskanselier Merkel: ik wist niet eerder van fraude Wirecard

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt niets te weten van de grote fraude bij het failliete fintechbedrijf Wirecard voordat het schandaal in juni vorig jaar bekend werd.

Zelf had ze Wirecard eerder nog gepromoot op een reis naar China. Maar daar zou niks achter gezocht moeten worden, benadrukte Merkel vrijdag voor een parlementaire onderzoekscommissie. Volgens de bondskanselier is het normaal dat de Duitse overheid op buitenlandse reizen opkomt voor de belangen van Duitse bedrijven.

Merkel had naar eigen zeggen geen reden om te twijfelen aan de informatie die ze over Wirecard kreeg van het Duitse ministerie van Financiën. Ook refereerde ze aan de goedkeurende verklaringen van de accountant bij het fintechbedrijf. De bondskanselier erkende dat het Duitse toezicht achteraf bezien had gefaald.

Merkel werd verhoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar de miljardenfraude. Doel is om uit te vinden wat de regering wist en wanneer. De affaire heeft veel stof doen opwaaien, te meer omdat uit onderzoek is gebleken dat er contacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen. Wirecard werd tot aan het faillissement gezien als een Duits succesverhaal.

Tasjes

Ondertussen meldt de Financial Times dat medewerkers van Wirecard jarenlang enorme bedragen in contant geld naar buiten droegen bij het betaalbedrijf. Met de groei van Wirecard groeide opmerkelijk genoeg ook de stroom aan contant geld die werd binnengebracht, reden waarom in het hoofdkwartier in München op zeker moment een kluis werd neergezet. Maar die bleek niet altijd groot genoeg. 

Medewerkers zouden regelmatig tonnen tegelijk aan cash geld hebben weggebracht in Aldi- of Lidl-boodschappentassen, aldus de FT. Soms gebeurde dat zelfs meerdere keren per week. Om hoeveel geld het in totaal ging, waar dat is gebleven en waarom het werd weggehaald is nog niet duidelijk. Wirecard werkte destijds onder meer als betaaldienst voor gokbedrijven en de porno-industrie. 

Bron: ANP/FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.