Nieuws

Duitse minister Scholz wimpelt verantwoordelijkheid Wirecard af

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft alle verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van fintechbedrijf Wirecard afgewezen. Voor een parlementaire commissie liet Scholz donderdag weten dat de verantwoordelijkheid voor de fraude volledig bij het bedrijf en de accountants ligt.

"Deze fraude is elf jaar lang niet ontdekt, omdat de accountants die de financiële situatie moesten beoordelen de boeken telkens goedkeurden", stelde Scholz. Dat leverde hem kritiek op van de parlementariërs in de commissie, die meenden dat Scholz de politieke verantwoordelijkheid draagt. De Duitse financiële toezichthouder Bafin valt onder zijn ministerie en die verzuimde ook actie te ondernemen, hoewel er aanwijzingen waren voor misstanden.

Uit het parlementaire onderzoek is gebleken dat er contacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen, onder wie bondskanselier Angela Merkel. Het bedrijf ging vorig jaar failliet als gevolg van de jarenlange fraude. Er bleken miljarden in de boeken te staan die niet bestonden.

Merkel wordt vrijdag door de parlementaire commissie gehoord.

Bron: ANP

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.