Nieuws

'Helft kleinbedrijf strandt in het zicht van de haven'

Bijna dertig procent van de kleinbedrijf ondernemers is in april 2021 technisch failliet. Ook heeft ruim vijftig procent van alle ondernemers een ondernemersloon onder het bijstandsniveau.

Dat blijkt uit de Kleinbedrijf Index van ondernemersorganisatie ONL in samenwerking Qredits en de Hogeschool Utrecht, waaraan duizend ondernemers deelnamen. Vooral in de horeca, (detail)handel en zorg liggen de lonen significant lager dan in andere sectoren en is het stressniveau het hoogst.

Grote uitdaging is dat 54 procent over onvoldoende financiële middelen beschikt om het bedrijf te continueren. De betalingsindex daalt sterk en meer dan de helft van de ondernemers kan zijn rekeningen regelmatig niet meer op tijd voldoen. De horeca is daarbij het hardst getroffen. Driekwart van de bedrijven uit deze sector staat momenteel aan de rand van de afgrond. De technische beroepsbeoefenaren en de zakelijke dienstverlening staan er relatief gezien het beste voor. Hiervan heeft 'maar' veertig procent onvoldoende middelen om het bedrijf voort te zetten.

Stressniveau

De ondernemers geven ook aan flink gestrest te zijn. Dit speelt met name in de horeca, zorg en verzorging. Meer dan een kwart heeft een stressscore van 75 tot 100. Ondernemers houden ook minder ruimte over voor innovatie. "Er is steeds minder geld voor investeringen en de verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van 2021 nog lager zal uitvallen. Starters verliezen bovendien in vergelijking met het vorige kwartaal hun innovatievoorsprong. Hoe dan ook zijn starters kwetsbaarder dan gevestigde ondernemers. Ook ondernemers zonder personeel staan er aanzienlijk slechter voor dan ondernemers met personeel", aldus de onderzoekers.

Ondernemersvertrouwen

Ondanks de negatieve cijfers groeit het ondernemersvertrouwen wel, van negatief naar neutraal. "Dit is passend gezien de plannen die er liggen voor het stapsgewijs openen van de samenleving. Daarnaast is de omzetindex omhooggegaan en nemen de nettomarges significant toe. Die trekken met name aan in de zakelijke dienstverlening, (detail)handel en bij technische beroepsbeoefenaren."

Meer steun

De organisaties roepen op tot meer overheidssteun. "De ondernemerslonen, de investeringen, de liquiditeit en het weerstandsvermogen staan op een schrikbarend laag peil. Deze indexen wijzen op een snelle afname van de levensvatbaarheid van de kleinbedrijven in met name de horeca en de (detail)handel. Ook worden starters en ondernemers zonder personeel hard geraakt. Snel handelen is daarom noodzakelijk waarbij de focus moet komen te liggen op directe inkomenssteun, verstrekking van risicodragend vermogen en het aanbieden van coaching en training om het kleinbedrijf door de crisis te helpen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.