Nieuws

Minder gebruik van TONK-steun dan verwacht

De nieuwe TONK-steunregeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht. De regels zouden te streng zijn.

Tot nu toe gaat het landelijk om "duizenden aanvragen", maar werd "toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend". Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), tevens wethouder in Dordrecht, tegen de NOS.

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en artiestenvakbond Kunstenbond zeggen dat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt, omdat de regels te streng zijn. "Zelfstandig ondernemers kijken wel naar de regeling, maar zien ook dat ze er weer niet voor in aanmerking komen, terwijl ze het wel zwaar hebben", stelt Cristel van de Ven van de VZN tegenover de NOS.

Voorwaarden zijn ‘pittig’

Volgens Van de Ven gaat de regeling geen hulp brengen. De voorwaarden zijn "pittig" en ook zijn er grote verschillen tussen gemeenten bij de toepassing van de TONK-regeling. "De ene gemeente zegt dat je je spaargeld eerst moet opeten tot 6000 euro, de andere tot 30.000 euro."

De TONK, die in maart is ingevoerd, is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen. Het kabinet heeft 260 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling.

Mensen die de regeling aanvragen kunnen steun krijgen voor de periode van januari tot en met juni 2021. Gemeenten voeren de regeling uit en mogen ook zelf de regels en de hoogte van de uitkering bepalen. De VNG roept gemeenten op de regeling "ruimhartig" toe te passen. "Probeer de TONK ook echt een hulp te laten zijn voor de mensen, hij is niet voor niets in het leven geroepen."

Bron: NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.