Nieuws

Pheijffer: bestuurscultuur NBA moet op de schop

Het NBA-bestuur heeft zichzelf met de voordracht van een kandidaat voor het voorzitterschap "in een lastig parket gebracht". De bestuurscultuur bij de beroepsorganisatie moet veranderen.

Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. Hij reageert daarmee op de ophef die recent ontstond na de voordracht van Ted Verkade als kandidaat voor het voorzitterschap van de NBA. Na berichtgeving in het FD over een kwestie bij Baker Tilly Berk trok Verkade zich terug als kandidaat.

Een NBA-voorzitter moet "geloofwaardig kunnen spreken over onderwerpen als fraude, ethiek en integriteit", aldus Pheijffer. "Daar past niet bij het (juridisch) recht praten wat krom is. Op welk forum dan ook." Volgens hem wordt een voorzitter ook kwetsbaar als die "uitingen doet waarbij kantoorbelangen een rol spelen".

Pheijffer verwijst naar een eerder pleidooi van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) voor een onafhankelijke NBA-voorzitter, bij voorkeur te benoemen door de minister van Financiën. "Wellicht kan het NBA-bestuur het MCA-rapport er nog eens bij pakken. Voordat de minister in deze vlek gaat wrijven", aldus Pheijffer. "De bestuurscultuur moet niet alleen in politiek Den Haag veranderen, maar ook bij de NBA."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.