Nieuws

Topbestuurders weg bij Credit Suisse om beursschandaal VS

Verschillende topbestuurders van Credit Suisse stappen op vanwege het beursschandaal rond het Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital Management, waar de Zwitserse bank bij betrokken is.

Archegos nam grote financiële risico's op de beurs, met zware verliezen tot gevolg en onder meer Credit Suisse was een tussenpersoon voor die transacties.

Door het schandaal vreest Credit Suisse een financiële klap van 4,7 miljard dollar. Risicodirecteur Lara Warner en het hoofd van de zakenbankdivisie Brian Chin vertrekken nu bij Credit Suisse. Topman Thomas Gottstein van Credit Suisse blijft wel aan. Ook andere hooggeplaatste managers zullen het veld moeten ruimen bij de tweede bank van Zwitserland vanwege het schandaal, zeggen ingewijden.

De problemen bij Credit Suisse door Archegos komen bovenop de malaise die wordt veroorzaakt door het omvallen van financieringsmaatschappij Greensill Capital. Ook door de ondergang van Greensill kan Credit Suisse veel geld verliezen. De affaires hebben vragen opgeroepen over het risicobeleid van de Zwitserse bank.

Credit Suisse denkt nu in het eerste kwartaal een verlies te zullen lijden en wil het dividend gaan verlagen. Topman Gottstein erkent dat de zaken voor grote ongerustheid hebben gezorgd onder de aandeelhouders en andere belanghebbenden bij Credit Suisse. Gottstein staat sinds begin 2020 aan het roer van Credit Suisse.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.