Nieuws

'Onafhankelijkheid belangrijkste voor nieuwe NBA-voorzitter'

De roep om een NBA-voorzitter van buiten het beroep groeit. Het aanstellen van een oud-politicus is echter geen garantie voor succes.

Dat schrijft het FD, in vervolg op eerdere berichtgeving rondom de kandidaat voor het voorzitterschap van de beroepsorganisatie. Volgens de krant moet de NBA werken aan de relatie met de politiek en is de organisatie in de media “ te weinig zichtbaar, of niet op de juiste manier”.

Volgens sommige betrokkenen zou het goed zijn als een nieuwe voorzitter van buiten het beroep komt, bijvoorbeeld een oud-politicus. “Iemand die losstaat van de kantoorpolitiek en belangen van de big four, de laatste decennia hofleveranciers van NBA-vaandeldragers”, aldus het FD. “En bovendien iemand die een goede gesprekspartner is voor Den Haag en begrijpt hoe een maatschappelijke discussie werkt.”

Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer is een oud-politicus echter geen garantie voor succes en gaat het er vooral om dat iemand kan handelen in het belang van alle leden. “Onafhankelijkheid is het belangrijkste voor de nieuwe voorzitter.” Een ‘Haagse achtergrond’ kan maken dat iemand zich vooral opstelt als lobbyist en dat is volgens Pheijffer niet wat de NBA primair nodig heeft, zo schrijft het FD. Het voorzitterschap zou een voltijdfunctie moeten worden, met een passende beloning.

De NBA heeft, nadat Ted Verkade zich terugtrok als kandidaat voor het voorzitterschap, inmiddels een bredere selectiecommissie ingesteld, die voor de ledenvergadering van december 2021 met een nieuwe voordracht zal komen.

FD: 'Gezocht: buitenstaander die accountant uit verdomhoekje krijgt'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.