Nieuws

Kredietregelingen ook te gebruiken voor herstelinvesteringen

Drie speciale kredietregelingen voor ondernemers tijdens de pandemie kunnen vanaf nu ook worden gebruikt om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur of om voorraden aan te vullen.

Het gaat om de KKC (kredieten tot vijftigduizend euro), BMKB-C (tot 1,5 miljoen euro) en GO-C (tot 150 miljoen euro). De regelingen worden tevens verlengd tot 31 december 2021. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken): "De coronasituatie lijkt zich geleidelijk te verbeteren, waardoor er meer perspectief komt voor getroffen bedrijven. Voor ons economisch herstel is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk weer terug kunnen groeien naar de omzet en winst van vóór corona."

Tot nu toe zijn de drie regelingen vooral ingezet om bedrijven snel van financiering te voorzien om hun rekeningen mee te betalen. De regelingen kunnen nu dus ook gebruikt worden voor kredieten ten behoeve van investeringen in vaste activa, heropbouw van voorraden- en debiteurenposities en het terugbrengen van leverancierskrediet naar een gebruikelijke termijn.

De overheid staat bij deze leningen garant voor een hoger percentage van de lening, waardoor financiers de lening makkelijker kunnen verstrekken. Financiers doen natuurlijk nog steeds een kredietbeoordeling om te zien of de aanvrager de lening financieel kan dragen. Voor kredieten tot 250 duizend euro kunnen financiers geautomatiseerde kredietbeoordeling toepassen waardoor ondernemers sneller uitsluitsel kunnen krijgen over hun kredietaanvraag.

Voor de garantieregelingen KKC en BMKB-C kunnen mkb-ondernemers, behalve bij banken, ook terecht bij 22 non-bancaire financiers. Momenteel wordt onderzocht of ook de GO-C regeling kan worden opengesteld voor non-bancaire financiers.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.