Nieuws

EY beschuldigd van verhullen van fraude bij NMC Health

EY wordt door de oprichter van NMC Health, een zorgorganisatie uit de Verenigde Arabische Emiraten, beschuldigd van het "actief verbergen" van een jarenlange fraude.

Daarover bericht Bloomberg. De oorspronkelijke oprichter van NMC Health, Bavaguthu Raghuram Shetty, spande recent in New York een rechtszaak aan. De Indiase ondernemer beschuldigt de controlerend accountant van samenzwering met de leidinggevenden van de in moeilijkheden verkerende zorgorganisatie.

Shetty stelt dat EY een oogje dichtkneep bij duizenden verdachte transacties, als gevolg waarvan investeerders meer dan tien miljard dollar hebben verloren. Hij eist in de lawsuit een bedrag van zeven miljard dollar. "EY's wangedrag was geen professionele nalatigheid, maar eerder het actief en opzettelijk samenspannen met de beklaagden om hun frauduleuze gedrag te verbergen", aldus Shetty's advocaat.

Opgepoetst

Tussen 2013 en 2019 zou de financiële positie van NMC Health onder meer via fictieve facturen flink zijn opgepoetst. De aandelen van het bedrijf, die eind 2019 al in waarde waren gedaald, kelderden in 2020 verder, na beschuldigingen over fraude bij de zorgorganisatie. Door een rechtszaak in Londen in april vorig jaar kwamen de problemen duidelijker aan het licht.

In november 2020 werd, zo bleek eerder uit berichtgeving in de Financial Times, door de bewindvoerders van NMC Health al een claim van één miljard pond voorbereid tegen EY. De big four-firma trad als controlerend accountant van NMC Health op sinds 2012, toen de zorgorganisatie vanuit de Emiraten neerstreek in Londen voor een beursnotering. Bij de kwaliteit van de controles door EY werden vraagtekens gezet, mede omdat oud-partners van het kantoor zitting hadden in de board van NMC.

Rode vlaggen

Shetty, de op één na grootste aandeelhouder van NMC Health, wordt inmiddels zelf geconfronteerd met een rechtszaak van de belangrijkste schuldeiser van NMC, waarin wordt gesteld dat de Indiase ondernemer toezicht hield op de frauduleuze transacties. Als antwoord richt hij zich nu op de controlerend accountant, die zich volgens hem ontwikkelde van een "plooibare auditor” naar een "actieve mede-samenzweerder", zo schrijft Bloomberg.

EY trok volgens Shetty de financiële cijfers van NMC Health nooit in twijfel, terwijl er toch voldoende rode vlaggen waren. Zo kreeg het kantoor spreadsheets toegestuurd met verkoopcijfers over heel 2019, terwijl dat document al in september van dat jaar was opgesteld.

EY stelt in een verklaring over de jongste rechtszaak in New York dat de zaak “ongegrond is”. De accountant is vastbesloten zich “krachtig te verdedigen". De Britse toezichthouder voor het accountantsberoep, de Financial Reporting Council, onderzoekt ondertussen de rol van EY bij de jaarcijfers van NMC over 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.