Nieuws

Grant Thornton: 'Gaten in cybersecurity transport en logistieksector'

Ruim de helft van de websites in de sector transport en logistiek bevat 'onnodige ingangen' die het risico op hackersaanvallen groter maken. Daarnaast bevat 18 procent van de websites verouderde software.

Dat blijkt uit de 'Cybersecurity websitebenchmark transport- en logistieksector' van Grant Thornton. Volgens het accountants- en advieskantoor zijn veel bedrijven daardoor een mogelijk doelwit van hackers en zijn gegevens die klanten achterlaten op die websites niet veilig.

De hoeveelheid technologie binnen de transport- & logistieksector neemt de laatste jaren een vlucht. Het gebruik van software voor voorraadoptimalisatie neemt toe en ook het gebruik van sensors en kunstmatige intelligentie komt steeds vaker voor. Digitale technologieën helpen met het automatiseren van de processen binnen de transportsector en zorgen ervoor dat fouten steeds zeldzamer worden.

Keerzijde

Die technologische vooruitgang heeft de inmiddels bekende keerzijde dat veel bedrijven sterk afhankelijk zijn van hun digitale processen. Slechte informatiebeveiliging kan grote gevolgen hebben, zoals deze week nog bleek toen een massale cyberaanval wereldwijd ruim duizend bedrijven trof. In juni 2017 werd de Rotterdams haven getroffen en moesten twee containerterminals zelfs enkele weken gesloten worden. De geschatte schade voor de rederij Maersk Line is 300 miljoen euro.

Volgens Grant Thornton is de staat van de website van een bedrijf een goede graadmeter voor hoe een organisatie ervoor staat: "We hebben ervaren dat de veiligheid van de website een goede voorspeller is van brede cyberveiligheid van de organisatie."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.