Nieuws

Knot (DNB): pandemie 'meteoriet van buiten'

De les van de coronapandemie is om buffers op te bouwen. De Nederlandse economie is heel weerbaar gebleken tijdens deze crisis.

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met NRC. “Geld gaat over vertrouwen”, aldus Knot, die precies tien jaar president is van de centrale bank. “Een van mijn belangrijkste drijfveren is dat ik mij er zéér van bewust ben dat je vertrouwen in een munt maar één keer kunt verspelen. Zo’n vertrouwensverlies kan dramatische maatschappelijke kosten hebben. Dus die verantwoordelijkheid voel ik sterk.”

De coronapandemie is “de meteoriet van buiten”, meent Knot. De les daarvan moet vooral zijn om buffers op te bouwen, bij banken, overheden, bedrijven en huishoudens. “De pandemie was in eerste aanleg een volstrekt symmetrische schok, want hij trof alle landen hetzelfde. Maar toch komen niet alle landen even sterk de crisis uit.” De Nederlandse economie is in zijn optiek “heel weerbaar” gebleken. “Voor andere economieën, vooral die met een grote afhankelijkheid van toerisme, geldt dat minder.”

Brand meester

De Europese Centrale Bank (ECB) moet nu besluiten over afbouw van de steunmaatregelen, waaronder ‘pandemienoodopkopen’ van maandelijks zo’n tachtig miljard euro. Knot vindt het een goede zaak dat snel is ingegrepen bij het begin van de crisis. “Maar zodra het sein ‘brand meester’ wordt gegeven, moet de brandweer terug in de kazerne. Dat moet rond maart 2022 wel het geval zijn.”

In zijn optiek is extra stimulering van de economie voor Nederland niet langer nodig. “De economie was in uitmuntende vorm voordat wij corona ingingen. Het herstel is er al, en het is krachtig.” Maar structurele problemen zoals het woningtekort moeten wel worden aangepakt, meent de DNB-president. Ook zou de hypotheekrenteaftrek verder moeten worden afgebouwd. “Nu is het moment”, aldus Knot.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.