Nieuws

Limburgse accountants vrezen risico's watersnood

Overstromingen in Limburg raken ook accountantskantoren. Maar die zijn vooral bezorgd over ondernemers, met name over waterschade aan administraties.

Henk Vlaming

"Ik ben nog de enige hier op kantoor", zegt Frank Wolfs van accountantskantoor Wolfs & Partners. "Ik sluit straks ook af." Zijn kantoor ligt in het Limburgse Gulpen, waar het water het dorp aan de lippen staat. "Overal hier zie ik water, het lijkt wel Gulpen aan Zee. Onze mensen heb ik weggestuurd, om te voorkomen dat ze moeite krijgen om thuis te komen, als het water verder stijgt. Ze werken nu allemaal vanuit huis."

WateroverlastLimburg_900x590.jpg

Verschillende medewerkers wonen in de omringende dorpen bij Gulpen, die direct dan wel indirect enorme hinder van de wateroverlast hadden, aldus Wolfs. "Of hun eigen woning stond onder water, of de woning van naaste familieleden. Ook konden de kinderen niet naar school vanwege de wateroverlast, waardoor enkelen thuis moesten werken. Meerdere wegen waren bovendien afgesloten, waardoor ons kantoor moeilijk bereikbaar is."

Nattigheid

Tal van accountantskantoren in Limburg voelen letterlijk nattigheid. Bij sommigen loopt het water naar binnen, bij andere staat het water tot de stoep. "Gisteravond kneep ik hem wel even", vertelt Patrick Stassen van Helder Accountancy en Advies uit Hoensbroek. "Ik woon op honderd meter van een waterbassin waarvan de dam het dreigde te begeven. Dan zou het waterpeil anderhalve meter stijgen. Het bassin is gelukkig leeggepompt."

Anders is het bij HLB Van Daal in Valkenburg. Dat kantoor postte een bericht op Facebook dat het kantoor gesloten is vanwege de wateroverlast. "Er staat water in", zegt partner Axel van Schendel. "Maar hoe de situatie er precies is weet ik niet, want we mogen er niet naar toe. Pas als het water in De Geul zakt kunnen we terug en de schade opnemen."

Ook accountantskantoor Euregio HabetsRoyen in Valkenburg is noodgedwongen dicht omdat de omgeving is afgesloten. "Voor ons vallen de gevolgen waarschijnlijk mee, ons kantoor staat wat hoger", zegt vennoot Gerard Creuëls. "Misschien is er water in de kelder, maar daar staat niets van belang."

Nog veilig

Kantoren die nu nog veilig zijn, krijgen mogelijk nog met wateroverlast te maken. In Roermond bijvoorbeeld, waar het water in de Roer nog stijgt. Hier is begonnen met evacuaties.

"Het is hier nog droog. Nog wel", zegt Jac Zeegers van het Roermondse accountantskantoor Zeegers. "We zitten op ongeveer een kilometer van de Roer, in een wat hoger gelegen deel van de stad. Ik denk niet dat het water tot hier komt. Maar er is wel het risico dat onze omgeving wordt afgesloten."

De meeste kantoren denken dat de schade mee zal vallen. "Ik denk niet dat het water hier binnenkomt, dan moet het nog een meter stijgen", zegt Frank Wolfs uit Gulpen. "Bovendien zijn wij gehuisvest op de eerste verdieping, klantdossiers zijn veilig. Hooguit ontstaat er kortsluiting in het pand, maar alles is uit."
Gerard Creuëls van Euregio HabetsRoyen is niet bang dat het water de bedrijfsvoering verpest. "Onze klantdossiers bewaren we boven. Zelfs als zouden ze in het water vallen, is er niets aan de hand, want we zijn volledig gedigitaliseerd."

Meer zorgen maken de Limburgse accountants zich over hun klanten. "Ik heb ze nog niet gehoord hierover", zegt Jac Zeegers. "Maar in de watersnood van 1993 en die van 1995 zijn er die er behoorlijk last van hebben gehad."
In Valkenburg is de situatie ernstig, daar staan panden letterlijk onder water. "Waar ik vooral mee te doen heb zijn de horecaondernemers", zegt Axel van Schendel "Zij hebben net de corona-ellende achter de rug, ze zijn twee maanden weer open en nu dit. In juli nog wel, het hoogseizoen."

Administraties

Gerard Creuëls vreest dat sommige administraties van ondernemers aangetast raken door het water. "Die zijn mogelijk verloren of onbruikbaar geraakt. Terwijl ondernemers die toch nog jarenlang moeten bewaren."

Richard Knops van accountantskantoor Reintjens & Essers in Margraten is geschrokken van het risico op waterschade aan administraties. "Daar dacht ik nooit aan als een klant met een map op kantoor kwam. Het risico valt misschien nog mee bij accountantskantoren, want die werken tegenwoordig digitaal. Maar ik denk dat er in deze regio nog heel wat kelders zijn waar klantdocumenten opgeslagen liggen, ook van administratiekantoren, salarisverwerkers en notarissen. Denk maar eens aan collega's die stukken meenemen om er thuis aan te werken."

Gaat de administratie verloren, dan moet de ondernemer alles reproduceren, op straffe van een boete. Ook al is overstroming overmacht, die geldt niet als vrijwaring voor de verplichte bewaring. "Salarisadministratie en bankinformatie valt te reproduceren", zegt Knops. "Maar dat gaat niet met getekende overeenkomsten en kassabonnen. Dit nemen we mee in de risicoanalyse van ons kantoor."

Beeld: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.