Nieuws

Vaticaan gaat vermeend corrupte functionarissen berechten

Het Vaticaan gaat tien personen onder wie een kardinaal, de 73-jarige Giovanni Angelo Becciu, wegens financiële misdrijven berechten.

Becciu, voorheen een topfiguur in het Vaticaanse staatssecretariaat, is de meest prominente figuur onder de beklaagden. Hij verscheen dinsdag samen met de negen anderen in de eerste voorbereidende zitting voor de magistraten van het Vaticaan in een statige hal in het Vaticaans Museum. De volgende zitting is gepland voor 5 oktober.

Het proces kan jaren gaan duren volgens waarnemers. De rechtbankvoorzitter is de voormalige maffiabestrijder en ex-aanklager van de Italiaanse justitie Giuseppe Pignatone. Hij kreeg de functie van de paus in 2019 kort nadat vijf topfiguren van de Vaticaanse justitie aan de kant waren geschoven naar aanleiding van meldingen van verdachte transacties.

Vastgoeddeal

Becciu ruimde vorig jaar het veld nadat hij zelf in verband was gebracht met een controversiële vastgoeddeal in Londen. Het Vaticaanse Staatssecretariaat had in 2014 geïnvesteerd in een voormalige Harrods-winkel in de dure wijk Chelsea, waarin luxe appartementen zouden worden gerealiseerd. Het Vaticaan bleek veel te veel te hebben betaald en verloor uiteindelijk 150 miljoen pond (176 miljoen euro) op de mislukte investering.

Franciscus ontsloeg in totaal vijf Vaticaanse medewerkers vanwege de deal in Londen. Er werd een onderzoek gestart om te bepalen of de bureaucraten werden opgelicht of dat ze er zelf van profiteerden. Dat onderzoek heeft tot het proces geleid. De advocaat van Becciu verwacht dat "talloze bewijsstukken en getuigen zijn onschuld zullen aantonen met betrekking tot elke beschuldiging". Andere verdachten in het proces zijn onder anderen financiële makelaars, Vaticaanse functionarissen en een advocaat.

Franciscus heeft het op orde brengen van de financiën van de rooms-katholieke kerk tot een pijler van zijn pausdom gemaakt. "Ik geloof dat dit proces een keerpunt markeert, dat kan leiden tot een grotere geloofwaardigheid van de Heilige Stoel op economisch gebied", verklaarde pater Juan Antonio Guerrero Alves, de minister van Economische Zaken van het Vaticaan. "Het feit dat dit proces plaatsvindt, betekent dat bepaalde interne controles werken: de beschuldigingen kwamen uit het Vaticaan."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.