Nieuws

LeasePlan wil als eerste Nederlandse bedrijf een vaccinatieplicht voor kantoorpersoneel

LeasePlan verwacht van zijn personeel dat het ingeënt is tegen corona, als het weer naar kantoor komt. De leasemaatschappij is het eerste bedrijf in Nederland dat met een vaccinatieverplichting voor personeel komt. Maar ook luchtvaartmaatschappij KLM worstelt ermee.

LeasePlan stelt het belangrijk te vinden om het personeel wereldwijd weer op kantoor te verwelkomen. Dat helpt volgens de organisatie tegen burn-outklachten en andere problemen op het gebied van de geestelijke gezondheid. Ook is het zaak dat collega's weer aansluiting vinden met elkaar.

De autoleasemaatschappij gelooft niet in hybride werken. "Het nieuwe normaal is terug naar normaal", aldus LeasePlan, maar dan wel gevaccineerd. De leasemaatschappij heeft circa achtduizend werknemers in dertig landen. Daarvan werken er ruim duizend in Nederland op kantoor, onder meer in Almere, Breukelen, Veghel, Moordrecht en Zwolle.

Juridisch niet toegestaan

Volgens Het Financieele Dagblad is LeasePlan het eerste in Nederland gevestigde bedrijf dat met een vaccinatieplicht voor kantoorpersoneel komt. Juridisch is dat overigens niet toegestaan, meent het FD. "Een werknemer verplichten zich te laten vaccineren is verboden in Nederland", stelt juridisch dienstverlener DAS tegenover de krant. "Ook als dit indirect gebeurt. Dwang en drang mogen gewoon niet."

LeasePlan benadrukt dat er uitzonderingen zijn voor mensen die vanwege hun gezondheid of geloofsovertuiging niet gevaccineerd willen worden voordat ze naar kantoor terugkeren. Alle andere verzoeken voor vaccinatieweigeraars zullen per geval worden behandeld. Ook vindt er geen controle plaats op vaccinatie.

Het bedrijf neemt ook andere maatregelen om de medewerkers te beschermen tegen corona. Zo geldt er een roulatieschema voor personeel, waarbij maximaal vijftig procent van de werknemers tegelijk op kantoor is en er voldoende afstand kan worden gehouden.

Grondrechten

Vakbonden FNV en CNV zijn boos over de actie van LeasePlan, die ingaat tegen grondrechten als het recht op privacy en lichamelijke integriteit. "Als een democratisch gekozen regering met instemming van de Kamer kiest voor een vaccinatieplicht, dan is dit één ding. Maar als een werkgever het recht neemt om werknemers te verplichten, is dat van een verwerpelijke orde", zo stelt de FNV.

'Corona-minister' Hugo de Jonge wil niet oordelen over LeasePlan, maar zegt wel te begrijpen dat werkgevers een veilige omgeving voor hun werknemers willen creëren. "Ik snap dat er dilemma's zijn. Dat betekent dat we de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan." Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt dat ondernemers nu bezig zijn met wat ze wel en niet mogen vragen op het vlak van vaccineren en er vaker vragen over hebben. Eerder gaf de werkgeversorganisatie aan dat een vaccinatieplicht in ons land nog niet echt speelde bij de achterban. 

Ondertussen meldt het FD dat ook de KLM worstelt met een mogelijke vaccinatieplicht voor het vliegend personeel. In landen buiten Europa worden de vaccinatie-eisen voor de bemanning van vliegtuigen strenger. "Nederlandse luchtvaartmaatschappijen willen niet aan een vaccinatieplicht. Maar als de internationale trend doorzet, heeft dat grote gevolgen voor de inzetbaarheid van pursers en piloten", aldus het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.