Nieuws

Holocaust Namenmonument geopend, NBA adopteert 33 namen

De NBA heeft 33 namen van omgekomen Joodse leden van het toenmalige NIvA geadopteerd, in het nieuw geopende Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

Het Holocaust Namenmonument is op 19 september in Amsterdam onthuld door koning Willem-Alexander. In het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust; zowel Joden als Sinti en Roma.

Door het adopteren van de 33 namen heeft de NBA bijgedragen aan de realisatie van het monument. De beroepsorganisatie eert en herdenkt daarmee haar oud-collega's, aldus de NBA. De financiering van het monument heeft vijftien miljoen euro gekost en is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van de stenen.

Limperg

In de loop van de oorlog mochten Joden geen lid meer zijn van het NIvA, de toenmalige beroepsorganisatie van accountants en één van de rechtsvoorgangers van de NBA. Uiteindelijk moesten 56 Joodse leden gedwongen hun lidmaatschap opzeggen; 33 van hen overleefden de oorlog niet.

Vooral Théodore Limperg, grondlegger van het Nederlands accountantsberoep en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, verzette zich in de Tweede Wereldoorlog namens een collectief van hoogleraren tegen het uit het ambt zetten van Joodse medewerkers. Door zijn felle verzet werd hij in april 1943 ontslagen als hoogleraar en moest onderduiken.

Monument

Het nieuwe Holocaust Namenmonument Nederland staat aan de Weesperstraat in Amsterdam en is ontworpen door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Tot nu toe zijn tussen de 70.000 en 80.000 namen geadopteerd. Daarvoor komen nog steeds verzoeken binnen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.