Nieuws

Douma: 'Huidige standaard over rapportageplicht accountant is niet eind van het verhaal'

NBA-voorzitter Kris Douma sprak op 11 januari 2022 bij BNR Nieuwsradio over de stand van het accountantsberoep en zijn rol als nieuwe voorzitter van de beroepsorganisatie.

Afgemeten naar het geringe vertrouwen dat het publiek heeft in het zojuist benoemde kabinet Rutte IV is het vertrouwen in het accountantsberoep nog niet zo slecht, al mag het zeker beter, aldus Douma in het programma BNR Zakendoen. Zowel journalisten als politici scoren een stuk lager. Artsen en wetenschappers scoren het hoogst, zo blijkt uit internationaal onderzoek.

Douma kent de weg in Den Haag, maar is naar eigen zeggen niet gekozen als voorzitter vanwege zijn netwerk in de politiek. "Ik ben al bijna twintig jaar weg uit Den Haag, van de mensen die er nu rondlopen ken ik vrijwel niemand meer." Hij wil vooral werken aan herstel van vertrouwen in het accountantsberoep en aan transparante besluitvorming binnen de NBA.

Nog altijd behoeft de kwaliteit van de accountantscontrole aandacht, al is meer regelgeving niet de oplossing, meent Douma. Het gaat ook om de professioneel-kritische instelling. "De echte proof of the pudding is: Gaan accountants bijvoorbeeld fraude in de komende tijd eerder ontdekken en daar melding van doen?"

Rapportageplicht

Gaat de nieuwe rapportageplicht voor accountants rondom fraude en continuïteit het verschil maken, wilde Zakendoen-presentator Thomas van Zijl weten. Volgens Douma is de betreffende standaard "een stap in de goede richting", die zorgt voor bewustzijn bij ondernemers en accountants een spiegel voorhoudt. Een signaal naar buiten, "maar waarschijnlijk niet het einde van het verhaal", aldus de NBA-voorzitter.

Douma erkent dat sprake is van spanning tussen de geheimhoudingsplicht van de accountant en de meldingsplicht en transparantie die de samenleving vraagt. Hij is er tegelijk zeker van dat de accountant ook over zijn of haar bevindingen rondom fraude en continuïteit zal gaan rapporteren, maar hoe dat moet, vraagt nog wel het nodige werk. Hij hoopt in de komende jaren goede voortgang te boeken. "Dus als ik over een jaar wordt weggestuurd, weet je waaraan het ligt."

De uitzending van BNR Zakendoen is terug te luisteren via de website van BNR.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.