Nieuws

Ondernemers willen langetermijnvisie op corona

De versoepelingen van de coronamaatregelen bieden enig perspectief, maar er ontbreekt nog altijd een langetermijnvisie voor ondernemers.

Dat zeiden MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof en ING-hoofdeconoom Marieke Blom zondag in tv-programma Buitenhof. "Het kan bijna niet meer", stelde Vonhof verwijzend naar de schuldenberg van ondernemers. Die blijft stijgen, als gevolg van de serie lockdowns en beperkingen die in de afgelopen twee jaar telkens zijn opgelegd. Ondanks de op 14 januari aangekondigde versoepelingen mogen onder meer de horeca, evenementen- en cultuursector nog altijd niet open.

Volgens Blom heeft de economie bewezen de afgelopen twee jaar goed om te kunnen gaan met corona, maar is het nu "tijd om meer af te wegen dan euro's en bedden", doelend op de ziekenhuiscapaciteit. "Wij kunnen gegevens aanleveren over de economie, maar er moet veel meer meegewogen worden. Duidelijkheid is ook belangrijk voor de economie, dan weten ondernemers of ze door kunnen gaan met hun bedrijf of niet", zei ze.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleitten eerder al voor het weer opengooien van de samenleving. De reserves van ondernemers in sectoren als de horeca en de evenementen zijn volledig uitgeput. Vonhof benadrukte de noodzaak voor het vinden van een snelle oplossing voor getroffen ondernemers die buiten de steunregelingen vallen.

In gesprek

Premier Rutte gaat in gesprek met ondernemers over de problemen, beloofde hij tijdens de persconferentie van 14 januari. Hij erkende dat de gevolgen van de aanhoudende coronacrisis voor de bedrijfsvoering van ondernemingen steeds groter worden.

Rutte wil die problemen in kaart brengen en betrekt onder andere de ministers Kaag (Financiën) en Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) bij de gesprekken, net als partijen als de Belastingdienst.

De premier stelde dat steunmaatregelen als de NOW en de TVL goed werken, maar veel ondernemers zijn dat niet met hem eens. Zo klagen horecaondernemers dat ze in bijna twee jaar coronacrisis amper vier weken normaal open zijn geweest en zichzelf al lange tijd geen salaris meer kunnen uitkeren.

Protestacties horeca

Door heel Nederland openden cafés en restaurants zaterdag de deuren, uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar in een aantal steden werd wel gehandhaafd.

Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zullen "in de komende dagen zeker meer acties volgen". Het is nu aan het kabinet om "niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen", aldus de voorman van KHN.

Kort geding cultuursector

De cultuursector bereidt een kort geding of een procedure tegen de Staat voor, omdat winkels wel open mogen, maar musea niet. Dat bevestigt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector, na berichtgeving in het FD. Bij de Taskforce zijn in totaal 111 culturele organisaties aangesloten. "Er zijn 85.000 winkels en 450 musea. Waarom mogen die laatsten niet als doorstroomlocatie open zijn?", aldus Zoet.

Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, wil van de instelling een levensbeschouwend genootschap maken. Zodoende kan volgens hem het debatcentrum ook onder de huidige coronamaatregelen weer open.

Bron: ANP/Nu.nl/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.