Nieuws

Vermogen tien rijkste mannen is verdubbeld tijdens pandemie

Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de pandemie verdubbeld, stelt Oxfam Novib in een rapport. In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen.

Een "dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren", aldus de hulporganisatie in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid. Oxfam Novib schat dat het vermogen van de tien rijkste mannen nu uitkomt op een bedrag van 1,5 biljoen dollar en baseert zich daarbij op de Forbes-lijst van miljardairs in 2021.

Op die lijst staan onder meer Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), Bernard Arnault (luxemerken Louis Vuitton Moët Hennesy), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Warren Buffett (topinvesteerder). Twee jaar geleden, toen de coronapandemie uitbrak, waren zij nog goed voor een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar.

De toename is sneller dan de afgelopen veertien jaar en de "grootste gemeten stijging ooit", stelt Oxfam. De hulporganisatie berekende dat de tien allerrijkste miljardairs hun vermogen sinds de start van de pandemie in maart 2020 gemiddeld met vijftienduizend dollar per seconde hebben zien toenemen.

Dupe van corona

Met name vrouwen en achtergestelde groepen, zoals mensen van kleur en lhbt+ers, zijn de dupe van de pandemie, zegt de organisatie. Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten. Ook verloren zij hun kans op een baan of scholing.

Ook in Nederland is het gat tussen de allerrijksten en de meerderheid van de bevolking groot, vindt Oxfam. "Het opgetelde vermogen van de 2.120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de ruim tien miljoen armste", stelt de organisatie.

Nederland heeft ook een verantwoordelijkheid om de verdeling van arm en rijk aan te pakken, vindt Oxfam. "Maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken", stelt Oxfam-directeur Michiel Servaes. "Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog."

Groeiende ongelijkheid

Oxfam verwacht dat de ongelijkheid tussen landen de komende periode verder toeneemt, onder meer door het niet tijdelijk opheffen van patenten op coronavaccins. Dat betekent volgens de organisatie een grotere kans op overlijden aan het coronavirus voor mensen in ontwikkelingslanden.

Oxfam publiceert het rapport traditiegetrouw bij de start van het ook dit jaar virtueel gehouden World Economic Forum, dat normaal plaatsvindt in het Zwitserse bergdorp Davos.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.