Nieuws

15 jaar website 'zonder oordeelonthouding'

Accountant.nl bestond op 2 oktober precies vijftien jaar als platform voor nieuws, artikelen en opinies voor en over het accountantsberoep. Reden voor een klein feestje.

Tom Nierop, toenmalig hoofdredacteur van het maandblad De Accountant van het toenmalige NIVRA, knipte op 2 oktober 2007 symbolisch een lint om zijn pc door, waarmee accountant.nl officieel live ging. Een nieuwssite 'zonder oordeelonthouding', ook bedoeld als platform voor debat onder beroepsgenoten en andere betrokkenen. Destijds opgezet omdat het vele nieuws over en om het accountantsberoep niet meer genoeg had aan een maandblad.  

"Na de start ging het meteen hard", aldus Nierop. "Zowel met het bezoek als met de berichten. En de reacties. Eén van de eerste was van een ontstemde medewerkster, die al de eerste dag klaagde over het geringe aantal vrouwen op de website. Maar dat steeg gestaag. Evenals het aantal opiniebijdragen. Waar aanvankelijk aan auteurs moest worden ‘getrokken’, werd de plaatsing al snel gedoseerd vanwege het grote aanbod."

Columnisten

Columnisten van het eerste uur waren hoogleraar Marcel Pheijffer, eminence grise Jules Muis en het driemanschap Albert Fieret, Marc van Hilvoorde en Arnout van Kempen, dat zich presenteerde als ‘Wildschut’. In de loop der jaren kwamen er meer vaste scribenten, naast veel incidentele opiniebijdragen.

Enkele jaren geleden is de formule van de site weer tegen het licht gehouden, wat resulteerde in opnieuw een poule van vaste columnisten, naast ruimte voor ingezonden opinies en (vaktechnische en achtergrond) artikelen.

In vijftien jaar tijd is het aantal paginaweergaven op Accountant.nl opgelopen van ruim één miljoen in het eerste volledige jaar 2008, naar ruim vijf miljoen in 2021. Ook verschenen er sindsdien zo'n 3.300 columns en opinies, met tien keer zoveel reacties ernaast.

Jubileumbundel

Het vijftienjarig bestaan wordt medio oktober gevierd door de redactie en betrokkenen bij de website. Ook verschijnt dan een kleine jubileumbundel, met daarin een greep uit de vele opiniebijdragen op de site in de voorgaande jaren.  

Op 4 oktober wordt het jubileum binnen de NBA gememoreerd met passende gebakjes voor de medewerkers.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.