Nieuws

Audit blijft belangrijkste inkomstenbron voor accountantskantoren in de VS

Hoewel het groeitempo van de kosten die accountantskantoren in rekening brengen voor niet-auditdiensten sneller stijgt dan voor auditdiensten, blijft audit de belangrijkste bron van inkomsten voor kantoren in de VS.

Dat blijkt uit de twintigste editie van een jaarlijks rapport van Audit Analytics over de inkomsten van accountantskantoren, getiteld Twenty-Year Review of Audit & Non-Audit Fee Trends.

In totaal brachten accountantskantoren over het boekjaar 2021 bijna negentien miljard dollar aan audit, auditgerateerde en fiscale fees in rekening bij beursgenoteerde ondernemingen in de VS; een groei van ruim drie procent ten opzichte het jaar ervoor.

Opdrachtgevers betaalden gemiddeld aan auditfee $ 2.176.000 in 2021 en aan auditgerelateerde diensten $ 239.000. De kosten voor fiscale diensten daalden tot gemiddeld $ 203.000, het laagste gemiddelde sinds 2014. PwC voert in het overzicht de ranglijst aan waar het gaat om het totaal aan audit fees, gevolgd door EY, Deloitte en KPMG.

Minder adviesdiensten bij controleklanten

De ontwikkelingen rondom regelgeving hebben de audit- en non-audit fees in de afgelopen twintig jaar sterk beïnvloed, zowel in de VS als internationaal, aldus het rapport. Als percentage van de totale fee zijn de non-audit fees in de afgelopen twintig jaar (uitgezonderd auditgerelateerde diensten) fors gedaald: van circa 36 procent over het boekjaar 2002 naar slechts negen procent in het boekjaar 2021.

Die daling heeft volgens het rapport alles te maken met het wereldwijd beperken van het aanbieden van non-auditdiensten bij controlecliënten, in het kader van de onafhankelijkheid. In Nederland is het aanbeiden van adviesdiensten bij grote controlecliënten (organisaties van openbaar belang) al jaren niet meer toegestaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.