Nieuws

Jury Sijthoff-prijs bezorgd over afnemende transparantie in verslagen

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs vindt de kwaliteit van de verslaggeving van grote ondernemingen teruglopen waar het gaat om transparantie. De eerdere trend dat jaarverslagen steeds completer, opener en eerlijker worden, lijkt op zijn retour.

Dat meldt het FD op basis van het juryverslag van de 69ste editie van de Henri Sijthoff-prijs, de jaarlijkse verslaggevingsprijs van het Financieele Dagblad. “Het moet de jury van het hart dat de kopgroep, de bedrijven die de laatste jaren de beste beoordelingen kregen en vernieuwden, lijkt stil te vallen”, zo stelt de jury. “Progressie is daar bijna niet meer. Sterker nog: sommige grote namen vallen zelfs terug in transparantie.”

Opvallend is dat die teruggang in openheid vaak samenvalt met wisselingen in de top van een bedrijf, bijvoorbeeld de komst van een nieuwe ceo.

De jury is ook kritisch over de teksten in verslagen over het thema duurzaamheid, die soms lijken op “een verplicht nummer”. Tegelijk zijn er ook bedrijven die zich positief onderscheiden, door al vooruit te lopen op nieuwe Europese duurzaamheidswetgeving.

Inflatie

Als geheel is de jury nog wel positief over de kwaliteit van de verslaggeving. Maar er zijn ook grote kwaliteitsverschillen, bijvoorbeeld rondom de behandeling van het actuele thema inflatie. In veel verslagen ontbreekt dat nog volledig, terwijl “iedere geïnteresseerde lezer van het verslag zal willen weten hoe het bedrijf daarmee omgaat”.

De winnaars van de Sijthoff-prijs worden bekendgemaakt op 3 november aanstaande. Genomineerd zijn betaalbedrijf Adyen, ING en uitzender Randstad. De jury wordt dit jaar gevormd door hoogleraar en juryvoorzitter Peter Sampers en commissarissen Roderick Munsters en Margot Scheltema.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.