Nieuws

Gerard Sanderink geschorst als bestuurder IT-bedrijf Centric

Centric-baas Gerard Sanderink moet per direct aftreden als bestuurder van zijn bedrijf. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloten. Het management van Centric is blij dat er meer duidelijkheid is.

Volgens het hof is Sanderink niet in staat om privé en Centric gescheiden te houden. Ook twijfelen de raadsheren of Sanderink rationele beslissingen kan nemen over een bedrijf met 2.500 werknemers en veel grote belangrijke klanten.

Het Openbaar Ministerie diende recent een verzoekschrift in bij de Ondernemingskamer om Sanderink te schorsen en een tijdelijke vervanger aan te wijzen, nadat de Twentse miljonair besloot om het roer bij Centric weer over te nemen. Ook wilde het OM dat de aandelen van Sanderink in Centric onmiddellijk worden overgedragen aan een door de Ondernemerskamer aangewezen beheerder.

De Ondernemingskamer geeft nu gehoor aan het eerste verzoek, waarbij er zowel een uitvoerend als een niet-uitvoerend bestuurder worden aangewezen. Voor wat betreft de aandelen mag Sanderink de zeggenschap houden over één aandeel. De rest wordt in beheer gegeven aan een nog aan te wijzen persoon.

Onrust

Het is al een tijd erg onrustig bij Centric, dat onder meer IT-projecten voor de overheid verzorgt. De onrust ontstond doordat Sanderink de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws was. Zo had hij ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij een relatie aanging met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. 

Volgens de advocaat van Sanderink zijn vooral de media verantwoordelijk voor de negatieve beeldvorming van de Centric-baas. Ook Van Rijbroek wordt daarin betrokken. Met name wees hij naar de Twentse regionale krant Tubantia en het Financieele Dagblad. "Sappig en sensationeel", zouden de verhalen zijn, "begrijpelijk vanuit het oogpunt van de commercie", aldus de raadsman. Sanderink ziet echter geen probleem om terug te keren bij zijn bedrijf. Want wat Van Rijbroek of hij ook doen, de berichten zijn toch negatief, aldus de advocaat.

Duidelijkheid

Ook Peter Mous, niet-uitvoerend bestuurder bij Centric, en een afgevaardigde van de Ondernemingsraad (OR) van Centric waren bij de rechtszaak aanwezig. Volgens Mous heeft Sanderink geprobeerd hem te schorsen en te ontslaan in aanloop naar de zitting, waarvan het eerste is gelukt. "Sanderink duldt gewoon geen tegenspraak", aldus Mous. De Ondernemingskamer maakte korte metten met de schorsing, waardoor Mous per direct weer in functie is.

Het managementteam van de onderneming schrijft in een reactie op het oordeel van de Ondernemingskamer dat eindelijk "duidelijkheid" is ontstaan, nu de rechter Sanderink heeft weggestuurd als topman. Het team leidinggevenden erkent ook dat voorafgaand aan de rechtszaak aanhoudend onrust heerste binnen het bedrijf en bij klanten.

Onder de twijfelende klanten van Centric zouden ook de Veldhovense chipmachinebouwer ASML, verschillende Nederlandse gemeenten en De Nederlandsche Bank zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.