Nieuws

ING, Aalberts en NS winnen Sijthoff-prijs

ING Groep is de winnaar van de FD Henri Sijthoff-prijs bij de AEX-fondsen. Andere winnaars van de FD-prijs voor beste verslaggeving zijn bouw- en technologieconcern Aalberts en de Nederlandse Spoorwegen.

Volgens de jury heeft ING bij de verslaggeving over het afgelopen jaar "grote verbeteringen" doorgevoerd. Ook het verslag van de raad van commissarissen oogst veel waardering. Wel vind de jury dat de toelichting over het Payvision-dossier in het jaarverslag te kort schiet. Justitie doet momenteel onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij witwassen van deze ING-dochter.

De prijs in de categorie 'overig beursgenoteerd' ging naar het jaarverslag van bouw-, transport- en technologieconcern Aalberts, dat de jury mede kon bekoren omdat het niet alleen spreekt over risico's, maar ook over uitdagingen en kansen.

Bij de niet-beursgenoteerde organisaties ging de prijs naar het verslag van NS, dat ook duidelijk verbeterd is ten opzichte van eerdere jaren. Volgens het FD heeft de NS een goede impactanalyse gemaakt van corona. “Bovendien heeft de NS goed nagedacht over een goede communicatie naar een brede groep van belanghebbenden.”

Verduurzaming onvoldoende

Gastspreker Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance, stelde bij de prijsuitreiking dat de verduurzaming van bedrijven onvoldoende is en bestuurders en commissarissen dat blijven tolereren. "We staan op de drempel van onomkeerbare en oncontroleerbare veranderingen, en we zijn niet in staat onze situatie helder te beschouwen. We zijn kikkers in het kokende water", zo bericht het FD over haar speech.

De jury van de Sijthoff-prijs bestond dit jaar uit Peter Sampers, hoogleraar accounting aan de universiteit van Maastricht, Roderick Munsters (commissaris bij onder meer Unibail-Rodamco-Westfield) en oud-Shell-directeur Margot Scheltema (nu commissaris).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.