Kabinet stelt energieregeling mkb bij
Het kabinet schaaft aan de voorwaarden voor de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) voor bedrijven in het mkb die veel energie gebruiken. Ondernemers komen ervoor in aanmerking als minstens zeven procent van hun omzet opgaat aan energie. Dat was eerst 12,5 procent.
Daar staat wel tegenover dat vaste onderdelen van de energierekening, zoals de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de netwerkkosten niet langer worden meegerekend.
De doelgroep voor de regeling verandert niet door deze aanpassing, maar wordt er wel beter door bereikt, schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Naar schatting zo'n 41.000 bedrijven die veel energie verbruiken, zoals bakkers en tuinders, zullen ervan profiteren. Per bedrijf is maximaal 160.000 euro beschikbaar. De totale kosten van de regeling worden nu geschat op 1,65 miljard euro.
Voor land- en tuinbouwers gaat hetzelfde maximumbedrag gelden als voor andere ondernemers. Zij zouden in verband met staatssteunregels eerst maximaal 62.000 euro subsidie mogen ontvangen, maar in EU-verband is afgesproken dat die beperking vervalt.
Uitwerking kost tijd
De tegemoetkoming is bedoeld om ondernemers te compenseren voor de enorme schommelingen in de variabele tarieven voor gas en elektriciteit. Onzeker is bovendien hoe de energieprijzen zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen. In de oorspronkelijke regeling werd ervan uitgegaan dat de vaste componenten in de energierekening net zo hard omhoog zijn gegaan. Dat was volgens Adriaansens "niet terecht".
De precieze uitwerking van de steunmaatregel kost tijd. Omdat ook de Europese Commissie goedkeuring moet geven, kan het tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar duren voordat de regeling wordt opengesteld. Ondernemers kunnen dan wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming vragen vanaf 1 november dit jaar.
Belastinguitstel
Het kabinet erkent dat veel ondernemers niet zo lang kunnen wachten en nu al hulp nodig hebben om de winter door te komen. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met verzoeken van ondernemers om belastinguitstel. Daarnaast is met banken afgesproken dat die sneller en makkelijker voorschotten verstrekken.
De TEK is bedoeld voor bedrijven tot 250 werknemers. Naast de kostendrempel moeten zij een jaarlijks verbruik halen van 5000 kubieke meter gas of 50.000 kwh elektriciteit.
Bron: ANP
Gerelateerd

Banken en mkb sluiten akkoord over makkelijker financiering
Banken en MKB-Nederland hebben hun handtekening gezet onder een convenant om financiering voor het midden- en kleinbedrijf beter beschikbaar en bereikbaar te maken....

Kleine ondernemers positiever over bedrijfssituatie
Ondernemers in het mkb zijn in 2023 een stuk positiever over de staat van hun bedrijf en beoordelen die gemiddeld met een 7,5 als rapportcijfer. Dat is een stuk...

PwC: kosten stroom en gas zullen komende decennia flink stijgen
De kosten voor elektriciteit en gas in Nederland gaan komende decennia flink stijgen door de energietransitie.

Lagere energieprijzen zorgen voor lichte prijsdaling
In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar is het dagelijks leven in oktober 0,4 procent goedkoper geworden, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)...

Meer mkb-ondernemers passen digitalisering toe
Tachtig procent van het mkb past inmiddels een basisniveau van digitalisering toe; eerder was dat nog 75 procent. Wel moet het mkb meer oog hebben voor online risico's.