Nieuws

Kris Douma bij accountantscongres Curaçao over toekomstbestendigheid

Na drie jaar afwezigheid vanwege corona was op 3 en 4 november het grootste netwerkevent voor financials, accountants en internal auditors van de Cariben terug op Curaçao: het DCAA-NBA Opleidingen Congres.

DCAA is de Dutch Caribbean Accountants Association, de vereniging van Nederlandse accountants in de Cariben. Onder de sprekers uit binnen- en buitenland waren priesteres en activiste Mpho Tutu, oud Nederlandse Antillen-minister-president Suzy Römer en NBA-voorzitter Kris Douma. 

Thema van het congres was 'toekomstbestendigheid': Wat gebeurt er in de wereld om ons heen en hoe verhoudt dit zich tot Curaçao? De wereld is volop in beweging, na de coronacrisis is er oorlog uitgebroken in Oekraïne en kampen we met hyperinflatie. Tegelijk hebben we te maken met klimaatveranderingen en is er een grote krapte op de arbeidsmarkt.

KrisDouma_Curacao_november2022_900x590.jpg

Deze problemen hebben grote impact op het werk van financials en kwamen aan de orde tijdens de twee volle congresdagen, met diverse interactieve workshops en een diversiteit aan actuele thema's.

Zo ging het onder meer over belastingwetgeving, de staatkundige structuur en de voordelen die Curaçao hieruit kan ontlenen, maar ook over onderwerpen als personal branding, politieke sensitiviteit en persoonlijk leiderschap.

Keynote

Kris Douma deelde zijn bevindingen na honderd dagen als bestuursvoorzitter van de NBA en gaf tijdens zijn keynote aan dat het vertrouwen vanuit het maatschappelijk verkeer historisch laag is. Het bestuur heeft een strategische update opgesteld, waarin aandacht is voor herstel van dat vertrouwen, maar ook voor de kerntaak van de accountant, de noodzaak te kijken naar herinrichting van de opleiding, de rol van de NBA richting accountantskantoren en de vitaliteit van de NBA als beroepsorganisatie.

Ook stond hij stil bij de belangrijke rol die voor accountants is weggelegd op het gebied van duurzaamheid, de controle van 'groene initiatieven' en het voorkomen van greenwashing. Verder ging Douma in op de aanwijsbevoegdheid van de NBA en de situatie in Nederland rondom hoog risico-organisaties die geen accountant kunnen vinden.

Uitdagende omgeving

Volgens een deelnemer was het "zeer goed dat de voorzitter van NBA de moeite heeft genomen af te reizen naar het land dat na Nederland de meeste NBA-leden telt. Daarmee wordt ook een signaal afgegeven ten aanzien van het belang van onze professie in een soms uitdagende omgeving".

Het programma werd op 4 november afgesloten met een paneldiscussie over een toekomstbestendig Curaçao, met Kris Douma, econoom Guy Cozijns en oud-premier Suzy Römer. Daarbij stonden onderwerpen als duurzaamheid, de hervorming van Curaçao en het COHO (Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling), vertrouwen van het maatschappelijk verkeer en bancaire hervormingen centraal.

Foto's: Ramsay Soemanta

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.