Nieuws

Aantal miljardairs gedaald in 2022

2022 was een slecht jaar voor miljardairs, stelt de Zwitserse bank UBS. Door de oorlog in Oekraïne, de vertraging van de Chinese economie, stijgende rentes en dalende beurskoersen zagen de superrijken hun vermogen afnemen.

Voor een deel van de miljardairs had dat als gevolg dat ze minder waard waren dan één miljard dollar en dus uit de lijst verdwenen. Volgens UBS, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, waren er in maart (gemeten in dollars) wereldwijd 2.668 miljardairs. Dat zijn er 87 minder dan begin vorig jaar. Hun gezamenlijke vermogen daalde met 400 miljard dollar tot 12,7 biljoen dollar.

Maar UBS denkt dat het aantal nog verder is gedaald, want sinds maart zijn de beurzen ook nog omlaaggegaan. In totaal waren er 360 miljardairs die inmiddels geen bedrag met negen nullen meer achter hun naam hebben staan. Tegelijk kwamen er 273 nieuwe miljardairs bij. Azië heeft nog altijd de meeste miljardairs, maar zag wel de grootste daling, met name in China.

De meeste miljardairs werden rijk in de financiële wereld of als investeerder of in de techsector. Volgens het onderzoek van UBS geeft 95 procent van hen aan het vermogen te willen inzetten voor de aanpak van grote problemen zoals klimaatverandering en armoedebestrijding.

Rijkste mens: stuivertje wisselen

Ondertussen woedt aan de top van lijst met miljardairs, zoals bijgehouden door Forbes, een strijd om de positie van rijkste mens ter wereld. Tesla- en Twittertopman Elon Musk, lange tijd de rijkste man op aarde, zag zijn vermogen dit jaar dalen, mede door de kostbare aankoop van Twitter.  

Daardoor werd hij ingehaald door de Fransman Bernard Arnault, eigenaar van luxeconcern LVMH, dat modehuizen als Louis Vuitton, Christian Dior en Fendi en drankmerken als champagnehuis Moët & Chandon bezit. Arnault profiteerde tijdens de coronacrisis van een sterke vraag naar luxeproducten. Ook de heropening van de horeca en belastingvrije aankopen van reizigers deden LVMH goed.

Beide mannen hebben momenteel een vermogen van circa 185 miljard dollar. Op de Forbes-rijkenlijst worden ze gevolgd door de Indiase zakentycoon Gautam Adani en Amazon-topman Jeff Bezos. De realtime-lijst van Forbes fluctueert met de beurskoersen, waardoor de stand van minuut tot minuut kan verspringen.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.