Nieuws

Magazine: Data science biedt mkb-accountants volop kansen

Een werkgroep deed dit jaar onderzoek naar het gebruik van data science door mkb-accountants. Volgens Jan Wietsma liggen daar nog volop kansen, zo stelt hij in het nieuwe magazine Accountant.

Wietsma voerde het onderzoek uit namens de werkgroep Digitale Transformatie, in opdracht van de kennisgroep Accounttech van de NBA. Mkb-accountants erkennen het belang van de inzet van data science, zo blijkt. "Maar ze zien wel meerdere beren op de weg. Veel kantoren vrezen een bodemloze put aan investeringen, ook omdat ze het speelveld nog niet goed kunnen overzien."

Samenwerking is nodig om stappen te kunnen zetten, meent Wietsma. Hij pleit voor een gezamenlijk platform waarop mkb-accountants kunnen aansluiten. "Wees nieuwsgierig en ga sowieso aan de slag met het ontdekken van de mogelijkheden die data science biedt. Begin klein en maak het concreet."

Jobcrafting

Hoe maak je van de dagelijkse werkdag een betere ervaring, zet je je werk naar je hand en kies je taken die bij je passen? Jobcrafting zou een antwoord kunnen zijn, zo blijkt in het nieuwe magazine. Vraag is of die benadering past bij de harde werkelijkheid waarin de accountant presteert.

In de nieuwe editie ook een interview met hoogleraar Wim Gijselaers (Maastricht University), die onderzoek doet naar het begrijpen en verbeteren van leerprocessen bij accountants. En een kijkje achter de schermen bij een aantal communities van de NBA. Jan Thijs Drupsteen, sinds 1 december werkzaam bij de internationale regelgever IAASB in New York, zit op de oranje stoel.  

Online en in de bus

Het nieuwe NBA-magazine ligt deze week bij abonnees in de bus. Het blad is ook online te lezen via Accountant.nl en kan bovendien (per artikel of als geheel) in pdf-vorm worden gedownload.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.