Nieuws

Oliebollen, champagne en vuurwerk populair, ondanks hogere prijzen

Nederlanders kopen dit jaar net zoveel oliebollen als vorig jaar, maar de prijs ligt wel duidelijk hoger. Ook champagne is flink in prijs gestegen. De vuurwerkverkoop is "boven verwachting".

Dat blijkt uit berichtgeving in diverse media. RTL Nieuws meldt dat oliebollen dit jaar vaak zo'n twintig procent duurder zijn dan vorig jaar, door de sterk gestegen energiekosten en hogere prijzen die bakkers kwijt zijn voor de ingrediënten.

Volgens de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) is de prijs van oliebollen hoger dan vorig jaar, maar wordt er niet minder verkocht. Sommige bakkers stellen tegenover de nieuwsrubriek dat ze genoegen nemen met minder winstmarge, om maar geen klanten kwijt te raken.

Champagne

Nederlanders slaan ook flink in met champagne en andere bubbelwijnen, om samen te proosten op het nieuwe jaar na twee jaren met coronabeperkingen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende grote slijterijen en supermarkten. Alcoholvrije varianten worden populairder, maar ook cava en prosecco winnen terrein ten opzichte van de duurdere champagne.

Het FD bekeek de prijs van champagne en constateert dat die gemiddeld ruim twintig procent meer kost dan een jaar geleden. Voor de Franse mousserende wijn wordt zelfs twee keer zoveel betaald als vijf jaar geleden, aldus het FD.

Nederland importeerde over heel 2021 ruim 3,9 miljoen flessen champagne uit Frankrijk en kwam daarmee in de top 10 van belangrijkste exportlanden voor de Franse producenten.

Vuurwerk

De Nederlandse vuurwerkbranche heeft dit jaar voor zo'n 110 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht; veel meer dan de 77 miljoen euro in 2019, voor de coronapandemie. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) noemt de verkoop "boven verwachting" en stelt dat het enthousiasme om vuurwerk te kopen groot is, na twee jaar verbod op de verkoop.

Volgens de belangenvereniging is vuurwerk ongeveer tien procent duurder geworden. Consumenten konden al sinds half november via webwinkels vuurwerk bestellen. In de laatste drie dagen van het jaar zijn die bestellingen opgehaald bij de winkel.

De redactie van Accountant.nl wenst iedereen alle goeds voor 2023!

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.