Nieuws

VEB: Tien beursfondsen kunnen notering kwijtraken als ze geen accountant vinden

Tien relatief kleine beursfondsen zitten al lange tijd op het strafbankje en lopen het risico hun beursnotering kwijt te raken, als ze niet snel een accountant vinden. Daarvoor waarschuwt beleggersorganisatie VEB.

"Het is oppassen geblazen voor beleggers in bedrijven als Alumexx, Value8 en Bever Holding", aldus de VEB, die stelt dat het "in de kelder van de beurs" de komende maanden "wat minder gezellig" zal worden. "Het strafbankje van de beurs zal al geen comfortabele plek zijn, maar tien beursfondsen dreigen hier nu ook nog van verbannen te worden. Dat betekent - in het ergste geval - dat zij hun beursnotering kwijtraken."

Strafbankje

De tien betreffende beursfondsen moeten binnen vier maanden een controlerend accountant vinden die de jaarrekening kan aftekenen. Ondernemingen die niet aan de verplichtingen van een beursnotering voldoen, worden door Euronext op het 'strafbankje' gezet, zo legt de VEB uit. Eén van de redenen daarvoor is het niet kunnen publiceren van een jaarrekening die gecontroleerd is door een accountant met een oob-vergunning van de AFM.

Na twee jaar op het strafbankje kan Euronext een procedure starten om de beursnotering te schrappen. En de twee jaar die de beursfondsen kregen om een accountant te vinden, begon al in april 2021. Momenteel zitten er tien van zulke ondernemingen op het strafbankje.

"In de jaarverslagen van de tien bedrijven wordt een trits aan argumenten gegeven waarom het ze, naar eigen zeggen, maar niet lukt om een accountant te vinden", aldus de VEB. Maar veel andere kleine beursfondsen slagen er wel in een accountant te vinden.

Naast de big four hebben alleen Mazars en BDO momenteel een oob-vergunning, enkele andere kantoren verruilden die eerder bij de AFM voor een reguliere vergunning. Opvallend, zo memoreert de beleggersorganisatie: investeringsmaatschappij Morefield liet de cijfers vorig jaar nog steeds aftekenen door accon avm, dat zijn oob-vergunning eind 2019 inleverde.

Wetsvoorstel

De VEB verwijst naar het voorstel voor de Wet toekomst accountancysector, waarin ook een aanwijzingsbevoegdheid voor de NBA wordt geregeld. De beroepsorganisatie krijgt daarbij de bevoegdheid om een accountant aan te wijzen, maar dan moet wel sprake zijn van "redelijke en tijdige inspanningen" van de onderneming om zelf een accountant te vinden.

Mede door de recente kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel is nog niet helder wanneer de wet van kracht wordt en in welke vorm, aldus de VEB. "Zolang hier onduidelijkheid over is, is het voor beleggers opletten geblazen met kleine beursfondsen zonder oob-accountant. Bovendien is het nog maar zeer de vraag of de wet er op tijd doorkomt om deze tien bedrijven uit de brand te helpen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.