Nieuws

PwC: Nederlandse bedrijven nog steeds kwetsbaar voor cyberaanvallen

Het Nederlandse bedrijfsleven is nog onvoldoende gewapend tegen cyberdreigingen, ondanks de explosieve toename van het aantal cyberaanvallen.

Dit blijkt uit de Digital Trust Survey van accountants- en advieskantoor PwC onder 3.600 bedrijfsbestuurders. De helft van de respondenten verwacht een toename van cyberaanvallen op hun cloudservices. Wereldwijd is dit bijna 60 procent.

Angeli Hoekstra, cybersecurity specialist bij PwC: "Om te zorgen dat organisaties beter bestand zijn tegen het toenemende aantal hackaanvallen, is het nodig dat cybersecurity hoger op de agenda komt in de boardroom. Nederland blijft hierbij achter ten opzichte van onze wereldwijde resultaten, terwijl bestuurders wel erkennen dat de risico’s op een gerichte cyberaanval toenemen."

Nederlandse ceo's zijn minder betrokken bij cyber security: 79 procent wereldwijd ten opzichte van 68 procent in Nederland. Daarnaast signaleert PwC minder vooruitgang in de tijd die wordt besteed aan cybersecurity in de board room: 39 procent wereldwijd ten opzichte van 30 procent in Nederland.

Investeren in talent

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die geavanceerd zijn in cybersecurity zeer betrokken ceo's en goede communicatie met boards hebben. Ook een goede afstemming tussen de business lines van een bedrijf en de cybersecurity-afdeling bij elke bedrijfsbeslissing blijkt in de praktijk te zorgen voor een beter beschermde bedrijfsomgeving.

Nederlandse executives geven wel aan in de toekomst fors te willen investeren in talent en opleiding om daarmee voor 2030 de cyber weerbaarheid van de bedrijven te verhogen. In andere landen wordt hier momenteel minder aandacht aan besteed. Volgens Hoekstra is Nederland hiermee een "positieve uitzondering" op de rest van de wereld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.