Nieuws

BDO marktleider in corporatiesector, marktaandeel kleinere kantoren toegenomen

Het marktaandeel van kleinere accountantsorganisaties in de corporatiesector is in 2020 toegenomen. Marktleider is net als in 2019 BDO. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage over de controlemarkt in de sector van de Autoriteit woningcorporaties (Aw).

De toename van het marktaandeel van kleinere accountantskantoren is al enkele jaren een trend. Daarnaast richten accountantsorganisaties zich volgens de toezichthouder in toenemende mate op specifieke typen woningcorporaties.

Ook zijn corporaties met meer dan vijduizend verhuureenheden vanaf 1 januari 2020 een organisatie van openbaar belang (oob). Zij moeten gecontroleerd worden door een accountantsorganisatie met een oob-vergunning. Deze wetswijziging heeft tot verschuivingen in de marktaandelen geleid, aldus de Aw.

BDO marktleider

Het aantal corporaties per 31 december 2020 bedroeg 288. Per 31 december 2019 waren er 296 corporaties. In 2020 zijn 8 corporaties gefuseerd.

BDO is zowel gemeten naar het aantal corporaties als naar het aantal verhuureenheden marktleider. Het kantoor controleerde over verslagjaar 2020 78 corporaties en heeft daarmee een marktaandeel van 27,1 procent. Deloitte bezet met 42 corporaties (14,6 procent) de tweede plek. PwC en Verstegen staan samen op de derde plek met 26 corporaties (9 procent). Daarbij valt op dat PwC alleen oob-corporaties controleert.

Ook bezien vanuit het totale aantal verhuureenheden is BDO marktleider (32,5 procent), gevolgd door PwC en Deloitte met marktaandelen van respectievelijk 21,2 en 14,8 procent.

In totaal zijn er 12 accountantorganisaties actief in de markt: Baker Tilly, BDO, Deloitte, EY, KPMG, Mazars, PwC, Q-Concepts, Verstegen, Accon avm, Flynth en Share Impact.

Marktaandelen accountantsorganisaties woningcorporatiesector verslagjaar 2020

NB. In het rapport staat als datum van uitgave abusievelijk 15 februari 2021 in plaats van 15 februari 2022.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.