Nieuws

Ierland legt Facebook-eigenaar boete van 17 miljoen euro op

Meta, het moederbedrijf van Facebook, moet van de Ierse toezichthouder voor privacy een boete van 17 miljoen euro betalen wegens twaalf datalekken bij het socialmediaconcern.

Volgens de Ierse Data Protection Commission was het bedrijf zowel op technologisch als organisatorisch gebied nalatig bij de bescherming van persoonsgegevens. Bij één van die technische problemen hadden software-ontwikkelaars buiten het bedrijf de mogelijkheid om foto's van miljoenen gebruikers te zien.

De Ieren openden in 2018 een onderzoek naar Facebook na meldingen dat het bedrijf de toen pas ingevoerde regels voor gegevensbescherming binnen de Europese Unie overtrad. Omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat was de toezichthouder in dit EU-land de aangewezen partij om het onderzoek uit te voeren.

Meta stelt in een reactie dat de boete om puur administratieve tekortkomingen uit 2018 gaat die vervolgens zijn verholpen. Bij de bescherming van persoonsgegevens stelt het bedrijf niet in de fout te zijn gegaan.

Het is niet de eerste keer dat Meta een Ierse miljoenenboete krijgt. Vorig jaar kreeg dochterbedrijf WhatsApp van de Data Protection Commission een geldstraf van 225 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf was een tijdlang te vaag over de manier waarop het met persoonlijke gegevens van gebruikers omging, oordeelde de toezichthouder. Aanvankelijk wilden de Ierse autoriteiten een lagere boete opleggen maar na druk van andere Europese toezichthouders verhoogde de Data Protection Commission het bedrag.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.