Nieuws

Oud-topman Wirecard in Duitsland aangeklaagd vanwege fraude

De voormalige topman van het aan boekhoudfraude ten onder gegane fintechbedrijf Wirecard is aangeklaagd in Duitsland. Markus Braun wordt verdacht van fraude, marktmanipulatie en verduistering. Ook twee andere hooggeplaatste managers van Wirecard zijn aangeklaagd.

Braun zit sinds juli 2020 vast. Na bijna twee jaar onderzoek komt het Duitse Openbaar Ministerie nu met een 'eerste aanklacht', die al 480 pagina's beslaat. Er loopt nog onderzoek naar andere strafbare feiten en verdachten.

Ook Oliver Bellenhaus, voormalig directeur van Wirecard in Dubai, en Stephan von Erffa, voormalig 'hoofdaccountant' en plaatsvervangend financieel directeur, zijn in staat van beschuldiging gesteld. Bij een veroordeling kunnen zij maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

De voormalige chief operating officer van Wirecard, Jan Marsalek, is nog altijd voortvluchtig. Hij zou een spilfunctie hebben vervuld in de grootschalige fraude. 

Succesverhaal

Betaalbedrijf Wirecard werd ooit gezien als een Duits succesverhaal, tot het bedrijf in 2020 erkende dat bijna twee miljard euro aan bezittingen op zijn balans waarschijnlijk niet bestonden. Korte tijd later was het financiële concern failliet.

Ondanks eerdere aanwijzingen dat er zaken niet klopten bij Wirecard, reageerden zowel de externe accountants als toezichthouders destijds niet of nauwelijks op die signalen. Een Duitse onderzoekscommissie oordeelde medio vorig jaar scherp over de rol van de controlerend accountant.

Ook oud-bondskanselier Angela Merkel werd vorig jaar verhoord door een parlementaire commissie in een onderzoek naar de miljardenfraude. 

Volgens de Financial Times begint het proces tegen Braun en de andere verdachten mogelijk ergens in de zomer. 

Bron: ANP/FD/Accountant

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.